Velika Britanija

Tudi če bo dnevno število pozitivnih 100 tisoč, to ne bo povzročilo pritiska na zdravstvo

C.E./STA
12. 7. 2021, 20.33
Posodobljeno: 12. 7. 2021, 20.47
Deli članek:

V Angliji bodo prihodnji ponedeljek odpravili večino ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, je danes v britanskem parlamentu potrdil britanski minister za zdravje Sajid Javid.

Profimedia
Omejitve ne bodo več predpisane.
V zadnjem dnevu so sicer v Združenem kraljestvu zabeležili okoli 34.470 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki britanskih oblasti. Tako so že šesti dan zapored potrdili več kot 30.000 novih okužb.

"Trdno verjamemo, da je čas, da se približamo običajnemu življenju, tako da bomo 19. julija naredili naslednji korak na našem načrtu," je Javid povedal glede sproščanja ukrepov za zajezitev virusa po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Od prihodnjega tedna v Angliji, za katero je britansko ministrstvo za zdravje pristojno, ne bosta več obvezna ohranjanje medsebojne razdalje in nošenje zaščitnih mask. Odpravili bodo tudi številne omejitve glede praznovanj in množičnih dogodkov. Nočni klubi in diskoteke pa bodo lahko znova sprejemali goste. Čeprav omejitve ne bodo več zakonsko predpisane, pa bo vlada v svojih priporočilih ljudi in podjetja pozvala k ukrepanju za omejitev širjenja virusa.

Med drugim bodo nočnim klubom in organizatorjem množičnih dogodkov priporočili, naj uporabljajo potrdila o cepljenju, prebolelosti oziroma negativnem testu na novi koronavirus. Vlada bo še naprej priporočala nošenje zaščitnih mask na krajih, kjer je veliko ljudi, in javnem potniškem prometu.

Čeprav bi lahko dnevno število novih okužb v prihodnjih mesecih doseglo 100.000, vlada meni, da to ne bo povzročilo nevzdržnega pritiska na sistem javnega zdravstva NHS, je še povedal zdravstveni minister. "Ostali bomo oprezni in pozorno spremljali podatke kot tudi učinek dolgotrajnega covida," je dejal.