turizem

Prihodki kraljice Elizabete II. upadli za več kot 50 odstotkov

B.K.
24. 6. 2021, 12.49
Posodobljeno: 24. 6. 2021, 12.49
Deli članek:

V času pandemije so prihodki, ki jih birtanska kraljica pridobi iz naslova turističnih obiskov, padli za 53 odstotkov.

Reuters
Britanska monarhinja Elizabeta II.

Britanska kraljica Elizabeta II. najverjetneje ne bo obubožala, jo je pa pandemija covida-19 vseeno močno udarila po žepu. Njeni prihodki, ki jih dobi od vstopnin za turistični ogled kraljevih palač so lani namreč upadli za kar 53 odstotkov, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg.

Veliko število turistov, ki v Angliji radi obiščejo kraljeve palače, so med pandemskim letom morali ostati doma, pa tudi če so že prišli v Združeno kraljestvo, so palače kot sta Buckingham in Holyrood House ter gradovi kot je znameniti Windsor, zaprli vrata. Vse to je kraljičin prihodek iz naslova turizma oklestilo na vsega skupaj 9,4 milijone britanskih funtov. Še leto pred tem so turisti v kraljičin žep prispevali več kot 20 milijonov funtov.

Krona sicer ne živi le od turističnih prispevkov, financira se tudi iz proračuna. Britanski davkoplačevalci so tako v lanskem letu za dvor prispevali 85,9 milijonov britanskih funtov, od tega so jih dvorjani več kot 50 milijonov porabili za uradna potovanja, vzdrževanje nepremičnin in operativne stroške kraljičinih posesti. 34,3 milijone funtov pa je šlo za prenovo palače Buckingham v Londonu.

Krona v zameno za proračunska sredstva britanski vladi omogoči pridobivanje prihodkov od zemljišč v kraljičini lasti.