več sto trupel

V šoli našli množično grobišče staroselskih otrok

B.K.
24. 6. 2021, 11.08
Posodobljeno: 24. 6. 2021, 13.36
Deli članek:

Organizacije kanadskih staroselcev so odkrile več sto neoznačenih grobov na ozemlju nekdanjega prevzgojnega doma za staroselske otroke v kanadski provinci Saskatchewan.

Profimedia
Cvetje in sveče pred nekdanjo staroselsko šolo Kamloops, kjer so maja odkrili 215 otroških trupel.

Kanadska Federacija suverenih staroselskih prvih narodov (FSIN) je sporočila, da so na ozemlju nekdanjega prevzgojnega doma za staroselske otroke Marieval v provinci Saskatchewan odkrili množično grobišče, v katerem ležijo trupla več sto staroselskih otrok. Šola je delovala od leta 1899 do leta 1997, staroselske organizacije pa so nadzor nad domom prevzele leta 1970.

V izjavi za javnost so staroselci zapisali, da je odkritje “največje v Kanadi doslej”.

Odkritje prihaja le mesec dni po tem, ko so na ozemlju prevzgojnega doma Kamloops v provinci Britanska Kolumbija odkrili trupla 215 staroselskih otrok.

Obe šoli, tako Marieval kot Kamloops, je do sedemdesetih let preteklega stoletja vodila Katoliška cerkev.

Prevzgojni domovi za staroselske otroke so sicer del nasilne zgodovine Kanade, kamor so naseljenci prisilno vključevali staroselske otroke. Te so ločili od njihovih družin in jim prepovedali stik z avtohtono staroselsko tradicijo, njihovimi jeziki in običaji. V šolah so bili staroselski otroci podvrženi zlorabam in nasilju, ki se je večkrat končalo s smrtjo otrok. Na stotine se jih ni nikoli vrnilo domov.

Kanadska vlada se je za nečloveške razmere, katerim so bili podvrženi staroselski otroci, opravičila leta 2008.