Česa takšnega ne pomnijo

FOTO in VIDEO: Zgornjo Avstrijo povsem razdejala toča, škode za 22 milijonov evrov

S.R.
23. 6. 2021, 18.54
Posodobljeno: 23. 6. 2021, 18.54
Deli članek:

Česa takšnega v svoji zgodovini ne pomnijo, so pojasnili v zavarovalnici.

Facebook / Helga Hofer
Opustošenje po toči v kraju Ohlsdorf v Zgornji Avstriji.

Avstrijska zavarovalna agencija Österreichische Hagelversicherung, ki je specializirana za zavarovanja proti vremenskim nevšečnostim, poroča o uničenju, ki ga v celotni zgodovini njihovega podjetja še niso zabeležili.

Zaradi opustoščenja, ki so ga povzročili ledeni izstrelki, so morale na teren številne ekipe gasilcev. Najhuje je bilo na območju Zgornje Avstrije in Salzburga, kmetijstvo pa je po poročanju časnika KleineZeitung utrpelo za približno 22 milijonov evrov škode. »Žalosten rekord,« je dejstvo komentiral direktor zavarovalnice Kurt Weinberger.

Regijski direktor zavarovalnice Wolfgang Winkler je nadalje pojasnil, da je z neba padala »toča v velikosti kokošjega jajca,« ki je hudo poškodovala 40.000 hektarjev obdelovalnih površin, mnoge sadovnjake, vrtove, njive in tudi pašnike. »Kmetijske pridelke je dobesedno sklestilo v nekaj minutah,« je pojasnil.

Vreme preti tudi danes, avstrijski meteorologi namreč opozarjajo, da se bodo pojavljale lokalne nevihte z močnim deževjem in morda znova točo. Na dogajanje se je odzval tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je najbolj območjem, ki jih je toča najbolj prizadela, že obljubil finančno pomoč.