paravojaško usposabljanje

Hašodžijevi morilci so se urili v ZDA

B.K.
23. 6. 2021, 09.14
Posodobljeno: 23. 6. 2021, 09.14
Deli članek:

Saudijski operativci, ki so umorili novinarja Hašodžija, so v ZDA opravili paravojaško usposabljanje.

YouTube
Umorjeni saudijski novinar Džamal Hašodži.

Štirje saudijski operativci, ki so bili povezani z umorom novinarja Džamala Hašodžija leta 2018 v Istanbulu, so se leto pred tem udeležili paravojaškega usposabljanja v Združenih državah Amerike, poroča časnik The New York Times (NYT). Usposabljanje je odobril ameriški državni sekretariat (State department), izvedla pa ga je družba Tier 1 Group s sedežem v zvezni državi Arkansas, ki je v lasti zasebnega investicijskega podjetja Cerberus Capital Management.

Usposabljanje naj bi bilo namenjeno zaščiti najvišjih uradnikov in voditeljev kraljevine Saudove Arabije, so sporočili iz ameriškega državnega sekretariata. ZDA s Saudovo Arabijo močno sodelujejo že desetletja, tako na gospodarskem področju, kjer od sedemdesetih let prejšnjega stoletja velja dogovor, da Saudova Arabija nafto prodaja le za ameriški dolar, kot tudi na vojaškem področju, predvsem zaradi skupnega sovražnika Irana. “Saudova Arabija se sooča z velikimi grožnjami, zato smo zavezani temu, da jim pomagamo okrepiti obrambo,” je sporočil tiskovni predstavnik državnega sekretariata Ned Price.

Ameriške oblasti so licenco za paravojaško usposabljanje Saudove kraljeve garde skupini Tier 1 podelile leta 2014, v času administracije Baracka Obame, urjenje pa je potekalo vsaj do leta 2017, ko je ZDA že vodila administracija Donalda Trumpa.

Da je Tier 1 Group urila Hašodžijeve morilce je povedal že izvršni direktor materinske družbe Cerberus Capital Management Louis Bremer, ki je spomladi leta 2019 ameriškim kongresnikom poslal pisne odgovore na vprašanja, kot del postopka njegove nominacije za obrambnega ministra. Trumpova administracija je postopek sredi teka prekinila, Bremerjevi odgovori pa zato niso nikoli prispeli do kongresnikov, so jih pa zdaj pridobili pri NYT.

V dokumentu Bremer sicer potrjuje, da so štirje člani atentatorske skupine, ki je umorila Hašodžija, usposabljanje na ameriških tleh opravili leta 2017, dva pa sta se udeležila že prejšnjega urjenja, ki je potekalo od oktobra leta 2014 do januarja prihodnjega leta.

Reuters
Saudijski princ Mohamed bin Salman doslej ni odgovarjal za Hašodžijem umor.

Džamal Hašodži je bil državljan kraljevine Saudove Arabije, ki se je od tam odselil, ko je postal kritičen do kraljeve rodbine Saud. Umorjen je bil v prostorih saudijskega konzulata v turškem Istanbulu, kamor je prišel urejati potrebno dokumentacijo za poroko. Turški preiskovalci so kasneje ugotovili, da je približno 15 operativcev, ki so sodelovali pri umoru in odstranitvi trupla, tesno povezanih s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.