Madžarski premier Viktor Orban je na proslavi ob 30. obletnici odhoda svojetskih vojakov iz Madžarske predstavil vizijo za razvoj in reformo Evropske unije. “Evropski parlament se je v smislu evropske demokracije izkazal za slepo ulico,” je dejal Orban. “Predstavlja samo svojo lastno stranko, ideološke in institucionalne interese,” je dodal.

Orban bi zato namesto neposredno voljenih poslancev v Evropski parlament napotil delegate nacionalnih parlamentov.

Na komentar se je že odzval predsednik Evropskega prlamenta David Sassoli. “Samo tisti, ki ne marajo demokracije, razmišljajo o ukinitvi parlamentov,” je zapisal na Twitterju.

Da se je prav Orban obregnil ob Evropski parlamenti ni tako nenavadno, saj se je madžarska vlada že večkrat sprla z evropsko institucijo, Parlament pa je nedavno zaradi Orbanovih političnih odločitev, ki domnevno načenjajo vladavino prava, sprožil proces, ki bi Madžarski hipotetično lahko začasno ukinil glasovalne pravice v evropskih institucijah.

Orban se je sicer obregnil tudi ob frazo, zapisano v Pogodbo o Evropski uniji, da morajo države članice stremeti k “vedno bližji uniji”, saj da “danes Bruslju vladajo tisti, ki vidijo integracijo kot cilj, ne kot sredstvo.”