vizija

Orbanov predlog reforme EU: v Bruselj delegati iz nacionalnih parlamentov

B.K./STA
21. 6. 2021, 12.51
Posodobljeno: 21. 6. 2021, 12.53
Deli članek:

Evropski poslanci so večkrat v sporu z madžarskim premierjem. Ni torej nenavadno, da bi ukinil Evropski parlament v takšni obliki, kot ga poznamo danes.

Profimedia
Viktor Orban vlada Madžarski od leta 2010. Predsednik madžarske vlade pa je bil že med letoma 1998 in 2002.

Madžarski premier Viktor Orban je na proslavi ob 30. obletnici odhoda svojetskih vojakov iz Madžarske predstavil vizijo za razvoj in reformo Evropske unije. “Evropski parlament se je v smislu evropske demokracije izkazal za slepo ulico,” je dejal Orban. “Predstavlja samo svojo lastno stranko, ideološke in institucionalne interese,” je dodal.

Orban bi zato namesto neposredno voljenih poslancev v Evropski parlament napotil delegate nacionalnih parlamentov.

Na komentar se je že odzval predsednik Evropskega prlamenta David Sassoli. “Samo tisti, ki ne marajo demokracije, razmišljajo o ukinitvi parlamentov,” je zapisal na Twitterju.

Da se je prav Orban obregnil ob Evropski parlamenti ni tako nenavadno, saj se je madžarska vlada že večkrat sprla z evropsko institucijo, Parlament pa je nedavno zaradi Orbanovih političnih odločitev, ki domnevno načenjajo vladavino prava, sprožil proces, ki bi Madžarski hipotetično lahko začasno ukinil glasovalne pravice v evropskih institucijah.

Orban se je sicer obregnil tudi ob frazo, zapisano v Pogodbo o Evropski uniji, da morajo države članice stremeti k “vedno bližji uniji”, saj da “danes Bruslju vladajo tisti, ki vidijo integracijo kot cilj, ne kot sredstvo.”