Porast števila okuženih

Nov izbruh na Jadranu, vsega naj bi bila kriva poroka

R.T.
20. 6. 2021, 11.59
Posodobljeno: 20. 6. 2021, 12.11
Deli članek:

Slovenci, ki se v teh dneh morda potepajo po južni Dalmaciji, bodo okužbo s sars-cov-2 v teh dneh najlažje staknili na območju doline reke Neretve, zlasti na obali, kjer leži mesto Metković.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Iz doline reke Neretve namreč poročajo o novem, zaenkrat manjšem izbruhu novega koronavirusa, vse pa naj bi bilo posledica poroke, ki se je po poročanju časnika Slobodna Dalmacija na območju odvila prejšnji konec tedna.

Na jugu Hrvaške tako po dnevih stagnacije znova beležijo porast števila okuženih. V tamkajšnjem štabu civilne zaščite razmišljajo celo, da bi najbolj tvegana območja izvzeli iz predvidenega obsežnega sproščanja ukrepov, ki je načrtovano za obdobje po 1. juliju. V dolini reke Neretve so denimo včeraj zabeležili 30 primerov okužbe, kar je štiri več kot smo jih mi zabeležili v celotni državi. Od teh 30 so jih kar 18 potrdili v mestu Metković.

Na Hrvaškem so sicer od 28. maja dovoljene poroke z največ 120 gosti, pri čemer mora organizator upoštevati stroge epidemiološke ukrepe in priporočila. Med njimi je najstrožji ta, da se lahko poroke udeležijo le »polno« cepljene osebe, torej osebe, ki so pred več kot 14 dnevi prejele drugi odmerek cepiva, razen če gre za cepivo Janssen, v primeru katerega je potreben samo en odmerek, ali pa prebolevnike. V primeru slednjih veljajo dodatna pravila, povezana s časom, ki je pretekel od bolezni, in cepljenjem. Organizator poroke mora pred vstopom v prostor preverjati, ali gostje te pogoje izpolnjujejo, še poroča časnik.

Na severu Jadranske Hrvaške je medtem epidemiološka slika precej boljša. Kot danes poročajo iz Istre, so v zadnjih 24 urah tam opravili 223 PCR testov, vsi pa so bili negativni.V samoizolaciji se trenuitno nahaja 225 oseb, v puljski bolnišnici pa zdravijo šest covidnih bolnikov.