Ostra kritika

Slavni Bercow prestopil k laburistom: Torijci so postali »nazadnjaški, populistični, ...«

S.R.
20. 6. 2021, 09.54
Posodobljeno: 20. 6. 2021, 09.54
Deli članek:

Nekdanji predsednik britanske poslanske zbornice John Bercow meni, da je treba trenutno vlado Boris Johnsona zamenjati.

Reuters
John Bercow je bil do leta 2019 deset let predsednik britanske poslanske zbornice .

Zdaj že nekdanji torijec in nekdanji predsednik britanske poslanske zbornice John Bercow, ki se je že dlje časa nagibal proti sredini in tudi čez, je storil za nekatere pričakovan korak in se pridružil britanskim laburistom. Hkrati je ostro napadel svojo nekdanjo stranko, ki jo zdaj vodi britanski premier Boris Johnson. Kot je pojasnil v intervjuju za časnik Observer, je konservativna stranka pod trenutnim vodstvom postala »nazadnjaška, populistična, nacionalistična in včasih celo ksenofobična.«

Ostre besede je namenil tudi Johnsonu, ki da se je javno zavzemal za zmanjševanje razlik v družbi, a da ga v resnici tisti, ki so manj priviligirani od njega, ne zanimajo. »Mislim, da nima nobene vizije o pravičnejši družbi, želje po zagotovitvi družbene gibljivosti ali strasti, da se izboljša položaj množici ljudi, ki jim gre slabše kot njemu. Mislim, da so ljudje vse bolj siti laži, praznih sloganov, neizpolnjevanja obljub,« je dejal Bercow.

Bercow, ki je svetovno slavo doživel predvsem v turbolentnem obdobju pred brexitom, ko je zlasti večji del Evrope budno spremljal dogajanje v britanskem parlamentu, je dejal, da se je laburistični stranki pridružil pred nekaj tedni. Pojasnil je, da si delijo iste vrednote, ter hkrati poudaril, da je treba trenutno vlado zamenjati, to pa lahko storijo edino laburisti.