»Teci Milkha, teci«

Umrl legendarni »leteči sikh,« vzel ga je covid-19

S.R.
19. 6. 2021, 08.31
Posodobljeno: 19. 6. 2021, 10.04
Deli članek:

Zaradi zapletov, povezanih s covidom-19, je umrl eden največjih indijskih atletov Milkha Singh, znan predvsem pod vzdevkom »leteči sikh.«

Profimedia
Leteči sikh Milkha Singh.

Milkha Singh je bil star 91 let, ko ga je vzela trdovratna bolezen, ki zadnje leto in pol kroji naša življenja. Za seboj ima pestro življenje, ki so ga leta 2013 v Bollywoodu ovekovečili s filmom Teci Milkha teci (Bhaag Milkha Bhaag). Kot poroča britanski BBC, se je leteči sikh z virusom sars-cov-2 okužil pred enim mesecem, zaradi s covidom povezanih zapletov pa je včeraj umrl v bolnišnici v indijskem mestu Chandigarh. Singh, ki se ga je držal sloves prvega športnega superzvezdnika v neodvisni Indiji, je tako na oni svet odšel takoj za svojo soprogo Nirmal Kaur, ki jo je na začetku tega tedna prav tako vzel covid. Kaurjeva, nekdanja kapetanka odbojkarske ekipe, je bila stara 85 let.

Singh je v Indiji postal legenda, potem ko je med letoma 1958 in 1962 na azijskih igrah osvojil štiri zlate medalje. Leta 1958 je osvojil zlato na igrah Commonwealtha, na olimpijskih igrah v Rimu leta 1960 pa je na teku na 400 metrov osvojil četrto mesto.

Življenje sirote

Odraščal je v majhni odročni vasi v takrat še britanski Indiji, kot deček pa je bil med delitvijo Indije in posledičnem nastanku Pakistana priča pomoru svojih staršev in sedmih sorojencev. Legenda pravi, da je mu je oče tik pred smrtjo zakričal »teci Milkha, teci.« Milkha je tekel in za las ušel smrtni kosi. Kot sirota se je nato na ulicah indijskih mest preživljal z majhnimi kaznivimi dejanji, poprijel pa je tudi za razna dela. Končno se je pridružil vojski in tam tudi spoznal svoje atletske sposobnosti.

Po daljšem oklevanju se je v rodni Pakistan prvič vrnil šele leta 1960, ko so ga povabili na mednarodno atletsko tekmovanje v Lahoreju. Kljub bučni podpori s tribun za njegovega glavnega rivala Pakistanca Abdula Khaliqa je na teku na 200 metrov osvojil zlato kolajno, Khaliq pa je končal šele na tretjem mestu. Tistega dne si je prislužil vzdevek »leteči sikh,« ki mu ga je na podelitvi medalj nadel takratni pakistanski predsednik general Ayub Khan.