Operacije v Iraku

Ameriški predsedniki so jih izkoriščali vse od mandata Busha mlajšega

S.R./STA
18. 6. 2021, 07.08
Posodobljeno: 18. 6. 2021, 07.14
Deli članek:

Velika večina republikancev je glasovala za ohranitev pooblastil, skoraj vsi demokrati, razen enega, pa za ukinitev.

Reuters
Predstavniški dom ameriškega kongresa je dokončno zaključil operacije v Iraku.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je ob podpori vlade predsednika Joeja Bidna potrdil predlog zakona, ki odpravlja kongresna pooblastila predsedniku ZDA za napad na Irak leta 2002, ki jih je prejel tedanji predsednik George Bush mlajši, njegovi nasledniki pa so jih izkoriščali tudi kot pravno podlago za vojno proti terorizmu.

Podporo predlogu zakona je napovedal tudi vodja demokratske večine v senatu Chuck Schummer. "Vojna v Iraku se je končala pred desetletjem in avtorizacija zanjo, ki je bila sprejeta leta 2002, več ni potrebna," je sporočil Schumer, ki bo dal predlog na glasovanje v prihodnjih tednih.

Predstavniški dom je predlog podprl z 268 glasovi proti 161. Čeprav v bistvu odvzema pooblastila demokratskemu predsedniku Bidnu, je velika večina republikancev glasovala za ohranitev pooblastil, skoraj vsi demokrati, razen enega, pa za ukinitev.

Resolucije

Ukinitev resolucije o vojnih pooblastilih bo pomenila, da ZDA ne smejo več izvajati napadov v Iraku brez odobritve kongresa. V veljavi je sicer še resolucija oziroma zakon iz leta 2001, ki je bila sprejeta po terorističnih napadih v ZDA kot vojna napoved vsem teroristom.

Demokratka Barbara Lee iz Kalifornije je dejala, da bi morali ukiniti tudi to resolucijo, da noben predsednik več ne bo mogel samovoljno pahniti ZDA v neskončno vojno.

Prav tako še vedno velja celo resolucija za napad na Irak iz leta 1991, ki je tedanjega predsednika ZDA Georgea Busha starejšega pooblastila za uveljavitev resolucij Varnostnega sveta ZN po iraški okupaciji Kuvajta. Predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose Robert Menendez je napovedal, da bodo kmalu ukinili tudi to resolucijo oziroma zakon.