44 proti 41

Dikaučič je postal novi pravosodni minister

B.K./STA
15. 6. 2021, 19.17
Posodobljeno: 15. 6. 2021, 19.18
Deli članek:

Državni zbor je potrdil Marjana Dikaučiča za pravosodnega ministra.

Bobo
Marjan Dikaučič

Poslanci so s 44 glasovi za in 41 proti potrdili Marjana Dikaučiča za pravosodnega ministra. Kot je ta dejal po potrditvi, se zaveda podeljene odgovornosti. "Zdaj se začne resno delo, še nocoj," je dejal minister, ki bo na tej funkciji zamenjal Lilijano Kozlovič. Dikaučič je že zaprisegel kot novi minister. Primopredaja med Dikaučičem in njegovo predhodnico Kozlovičevo bo predvidoma v sredo dopoldne.

Razpravo o imenovanju Dikaučiča je sicer več opozicijskih poslancev izkoristilo za kritiko njegovega pomanjkanja delovnih izkušenj. Poslanci SDS in SMC pa so ponovno izpostavili oceno, da je Dikaučič primeren za vodenje pravosodnega resorja.

Minister se je v izjavi za medije po glasovanju zahvalil vsem poslankam in poslancem, ki so mu namenili podporo. Kot je dejal, se zaveda, da je do konca mandata še manj kot eno leto in da je program dela v precejšnji meri že določen s predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

V svojem mandatu se bo sicer zavzemal predvsem za zaščito oz. spoštovanje človekovih pravic, prav tako pa bo nadaljeval s pripravo zakonodaje za uresničitev koalicijskih zavez, je dejal. Izpostavil je prenovo insolvenčne zakonodaje, zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov in zakonodajo, s katero bi uresničili odločbe ustavnega sodišča.

Opozicijske očitke o povezavah s slamnatimi podjetji je Dikaučič ponovno zavrnil.