Angležinja pakistanskega porekla Shamima Begum, ki je pred šestimi leti z dvema prijateljicama pobegnila od doma in odpotovala v Sirijo k Islamski državi, je v pogovoru s filmarjem Andrewom Duryjem, ki snema dokumentarec o zaporniškem taborišču Al Roj v Siriji, dejala, da je naredila napako, za katero hudo plačuje.

“Mislim, da nisem bila teroristka. Bila sem le neumen otrok, ki je naredil napako,” je dejala danes 21-letna Shamima, ki v kampu živi, ker so ji britanske oblasti odvzele državljanstvo. Ker drugega državljanstva nima, je zdaj obsojena na životarjenje v zaporniškem taborišču.

A Shamima bi se rada vrnila, kar ji sicer omogoča tudi mednarodno pravo, pa čeprav se britanske oblasti nanj požvižgajo. In ko se vrne, bi rada pomagala drugim. “Mislim, da ne potrebujem rehabilitacije,” je dejala v pogovoru. “Bi pa rada pomagala drugim, ki se želijo rehabilitirati.”

Kljub temu, da obžaluje napako, ki jo je storila, ko jih je imela komaj 15, si ne more obetati dobrega zaključka njene zgodbe. Shamima je tri leta živela pod režimom Islamske države, rodila je tri otroke in vse tri izgubila, njen mož, džihadistični borec iz Nizozemske, pa je zaprt v drugem taborišču. Če se bo kdaj sploh lahko vrnila na rodno grudo, jo bo tam najbrž čakalo sojenje zaradi terorizma in sodelovanja na tujih bojiščih. Njena kazen za “neumno, otroško napako”, kot jo je opisal filmar Dury, bo tako še dolgotrajna.