škandal

FOTO: Biden prekršil kraljevi protokol; izdal je, kaj sta se pogovarjala s kraljico

R.T.
14. 6. 2021, 16.46
Posodobljeno: 14. 6. 2021, 16.46
Deli članek:

Izjemno redko se zgodi, da kdo javno izda vsebino osebnega pogovora z angleško kraljico. To si je včeraj privoščil predsednik ZDA.

Profimedia
Zelo nenavadno je, da kdo javno izda, kaj se je pogovarjal s kraljico.

Ameriški predsednik Joe Biden je prekršil starodavni kraljevi protokol in medijem izdal, kaj sta se pogovarjala s kraljico Elizabeto II. Tovrstni prekrški so izjemno redki. Nazadnje je vsebino pogovora s kraljico leta 2012 izdal novinar britanske televizije BBC Frank Gardner, ki se je moral nato javno opravičiti.

Biden je v nedeljo zvečer, potem ko je z ženo Jill zaključil obisk pri kraljici v gradu Windsor, medijem povedal, da sta se s 95-letno Elizabeto II. “dolgo pogovarjala.” Dejal je, da ga je spominjala na njegovo mamo, “v smislu njenega izgleda in prijaznosti.”

Profimedia
Ameriška prva dama Jill Biden, britanska kraljica Elizabeta II. in ameriški predsednik Joe Biden v gradu Windsor.

Izdal pa je tudi, da ga je povprašala po voditeljih Rusije in Kitajske, Vladimirju Putinu in Šiju Džinpingu. “Hotela je vedeti, kaj je z dvema voditeljema, ki ju bom … z enim se bom srečal, gospodom Putinom, in hotela je vedeti tudi o Šiju Džinpingu,” je v klasičnem zmedenem stilu dejal Biden.

Medijem je povedal še, da je kraljico povabil na obisk k njemu v Belo hišo, izrazil pa je tudi obžalovanje, da se je lahko ustavil le za 45 minut, na popoldanskem čaju. “Rekel sem, da si želim, da bi lahko ostali dlje, da bi lahko za kakšno minuto zadržali avtomobile. Kakorkoli že, bila je zelo graciozna,” je še dejal ameriški predsednik.

Profimedia
Bidnu je bilo žal, da se s kraljico ni mogel podružiti malce dlje.