cene v nebo

Mislite, da so v Ljubljani draga stanovanja? Tukaj se za milijone prodajajo že parkirna mesta

B.K.
12. 6. 2021, 11.35
Posodobljeno: 12. 6. 2021, 11.35
Deli članek:

Parkirno mesto v bližini elitnega stanovanjskega naselja Mount Nicholson v Hong Kongu je bilo prejšnji mesec prodano za več kot milijon evrov.

Profimedia
Elitno naselje pod hribom Mount Nicholson v Hong Kongu.

Hong Kong že leta ohranja sloves enega najdražjih mest na svetu, ko pride do lastništva stanovanja. Zdaj pa med luksuzne nepremičnine sodijo še parkirišča.

Prejšnji mesec je bilo namreč prodano najdražje parkirišče za avtomobil na svetu. Kupec je za parkirno mesto v bližini luksuznega stanovanjskega naselja pod hribom Mount Nicholson odštel skoraj 12 milijonov hongkonških dolarjev, kar znese približno 1,3 milijone evrov, poroča hongkonški časnik South China Morning Post. Tako je, 1,3 milijone evrov za eno parkirno mesto.

To pa ni edino parkirno mesto, ki je šlo za milijone. Cene se jim namreč dvigajo že nekaj časa. Razlog za to je v nezamisljivo visokih cenah stanovanj v tem mestu, ki so tako zelo narasle, da si jih mnogi investitorji več ne morejo privoščiti. Zato so se lotili nakupov parkirnih mest, ki so še vedno cenejša od predragih stanovanj, kljub temu, da bi za ceno enega lahko kupili tudi hišo sredi Ljubljane.

Drug razlog se skriva v novi davčni politiki. Hongkonške oblasti so lansko jesen namreč znižale davek na nebivanjske nepremičnine. Zaradi relativno nizkih cen (za hongkonške razmere seveda) in omejene ponudbe so parkirna mesta postala mikavna tarča za investitorje. Pretekli mesec je število nakupov parkirnih mest zraslo za 18 odstotkov, izvedenih je bilo 1.039 transakcij, kar je največ po juliju leta 2018.

V zadnjih desetih letih se je število motornih vozil v Hong Kongu povišalo za 36 odstotkov, gradnja novih parkirišč pa je hudo zaostajala. Razmerje med parkirnimi mesti in vozili se je v istem obdobju zmanjšalo z 1,32 na 1,05.

Skladno s tem so se povečale tudi cene parkirnih prostorov. Od leta 2012 za kar 215 odstotkov. Rast cen parkirišč je tako prehitela celo rast cen stanovanj, ki so v istem obdobju zrasle za 200 odstotkov.