Svet

To je počelo pravosodno ministrstvo v času Trumpa ...

S.R./STA
11. 6. 2021, 21.42
Posodobljeno: 11. 6. 2021, 21.45
Deli članek:

Demokrati trdijo, da gre za nov primer napada na demokracijo.

Reuters
Pravosodno ministrstvo je v času Trumpa zaseglo tudi podatke demokratskih kongresnikov.

Pravosodno ministrstvo ZDA je v času predsednika Donalda Trumpa leta 2018 od Appla zahtevalo in dobilo podatke z računov najmanj dveh demokratskih kongresnikov in z njimi povezanih oseb, ko je preiskovalo uhajanja informacij glede preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016.

Trump je sicer leta 2018 glasno kritiziral preiskavo ruskega vpletanja v volitve na njegovi strani in je pravosodnemu ministrstvu naročil, da ustavi uhajanje zaupnih informacij v javnost. Že prej so prišle na dan informacije, da je pravosodno ministrstvo zasledovalo novinarje in skrivaj zaseglo telefonske podatke novinarjev New York Timesa, Washington Posta in televizije CNN. Vlada sedanjega predsednika Josepha Bidna je to početje prejšnje vlade priznala, zagotovila, da so se te preiskave končale in da jih ne bo več, dokler bo na položaju Biden.

Preiskava bo

"To je še en grob napad na našo demokracijo," je povedala predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi po novici, da je Trumpovo ministrstvo od Appla dobilo tako imenovane metapodatke z računov vodilnega demokrata v odboru za obveščevalne dejavnosti Adama Schiffa in njegovega kolega iz Kalifornije Erica Swallwella.

Dobili so tudi podatke z računov 12 drugih oseb, med njimi celo ene mladoletne. Apple je že maja priznal, da je podatke posredoval ministrstvu. Gre le za podatke o tem, s kom je oseba komunicirala brez vsebine komunikacij.

Schiff je dejal, da so se te preiskave, o katerih je prvi poročal New York Times, sedaj zaključile, vendar pa si sam želi nove preiskave generalnega inšpektorja pravosodnega ministrstva o tem, kako je "skorumpirani predsednik ZDA" izkoriščal pravosodno ministrstvo kot svojo zasebno odvetniško firmo.

Generalni inšpektor pravosodnega ministrstva Michael Horowitz, ki je glede odločanja o preiskavah neodvisen od ministra ali predsednika ZDA, je nekaj ur kasneje danes sporočil, da preiskava bo. Predsednik Biden in pravosodni minister Merrick Garland sicer ne kažeta interesa za kakršnekoli preiskave prejšnje vlade, saj v ZDA tega doslej niso delali.