na kitajskih tleh

Na Kitajskem je upoštevanje tujih sankcij postalo nezakonito

B.K.
11. 6. 2021, 09.28
Posodobljeno: 11. 6. 2021, 09.58
Deli članek:

Kdor bo na kitajskih tleh uveljavljal določila iz tujih sankcij, bo lahko kaznovan.

Profimedia
Seja stalnega odbora Državnega ljudskega kongresa Kitajske.

Kitajski parlament je v četrtek po skrajšanem postopku sprejel zakon, ki na Kitajskem prepoveduje upoštevanje določil sankcij, ki so jih proti Kitajski sprejele tuje države, poroča časnik Financial Times.

Zakon je odgovor na nove sankcije, ki jih je proti Ljudski republiki Kitajski sprejela administracija predsednika Združenih držav Amerike Joeja Bidna. Biden je podaljšal sankcije, ki jih je proti Kitajski sprejel njegov predhodnik Donald Trump. Sankcije ameriškim državljanom prepovedujejo investicije v več deset izbranih kitajskih podjetij. Trump je prav tako zagrozil s sankcijami proti bankam in finančnim podjetjem, ki poslujejo s kitjajskimi državnimi organi. Po tej grožnji so mnoge banke v Hong Kongu prekinile sodelovanje s hongkonškimi oblastmi, kar je ustavilo njihove finančne tokove.

Besedilo zakona kitajskim oblastem omogoča postopanje proti posameznikom in organizacijam, ki bodo na Kitajskem implementirala določila tujih sankcij. Protiukrepi vključujejo tudi zaseg premoženja, kar bi lahko tuja podjetja, ki poslujejo na Kitajskem, postavilo v težak položaj.

Ljudska republika je sicer nekatere protiukrepe sprejela že v začetku leta, a zaenkrat proti tujim investitorjem in podjetjem še ni ukrepala.

Stalni odbor Državnega ljudskega kongresa je sicer zakon sprejel po skrajšanem postopku, pri katerem sta potrebni samo dve branji novele v tem 175-članskem zakonodajnem organu. Predlog zakona je pripravilo ministrstvo za trgovino.

Potrjeno že sedmo cepivo proti covidu-19

Kitajske zdravstvene oblasti so medtem dovoljenje za promet izdale že sedmemu doma narejenemu cepivu proti Covidu-19. Cepivo Inštituta medicinske biologije pri Kitajski akademiji medicinskih znanosti potrebuje dva odmerka, proizvedli pa naj bi od pol milijarde do milijardo odmerkov letno.