zaradi iger?

Pod vlak se je vrgel visoki uradnik japonskega Olimpijskega komiteja

B.K.
7. 6. 2021, 08.56
Posodobljeno: 7. 6. 2021, 08.57
Deli članek:

Storil je samomor

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Visoki uradnik japonskega Olimpijskega komiteja Jasuši Morija je dopoldne končal svoje življenje, tako da se je vrgel pred vlak podzemne železnice, na postaji Nakanobu v Tokiju. Policija incident preiskuje kot samomor, ne kot nesrečo.

52-letni Morija je bil direktor računovodskega oddelka Olimpijskega komiteja Japonske.

Poletne olimpijske igre, ki bi morale biti izvedene že lani, so bile zaradi pandemije covida-19 prestavljene na letošnje poletje. A ker se epidemija na japonskem ne umirja, je pod vprašaj postavljena njihova izvedba tudi letos. Vodstvo Olimpijskega komiteja Japonske sicer nenehno poudarja, da bodo igre izvedene, a javne podpore za njihovo organizacijo v tej otoški državi praktično ni.

Oblasti so že prepovedale udeležbo tujih gledalcev na igrah, vrstijo pa se tudi odpovedi japosnkih prostovoljcev, brez katerih bo ta znameniti športni dogodek težko izvesti. Udeležbo so odpovedali tudi nekateri športniki.

Samomori so sicer na Japonskem pereča težava. Leta 2017 se je Japonska med državami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) uvrščala na šesto mesto po stopnji samomorov (Slovenija na tretje), v začetku leta pa so japonske oblasti sporočile, da so lani zabeležile prvo rast stopnje samomorov v zadnjih 10 letih.