Posledice

Nemčija blokira prihode ruskih letal

L.K./STA
2. 6. 2021, 19.31
Posodobljeno: 2. 6. 2021, 19.34
Deli članek:

Do težav prihaja, potem ko so beloruske oblasti pred nekaj več kot enim tednom Ryanairov let med Grčijo in Litvo preusmerile v Minsk, da bi aretirale opozicijskega novinarja Romana Protaseviča. Zaradi tega se več evropskih in tudi drugih letalskih družb, vključno z Lufthanso, izogiba beloruskemu zračnemu prostoru.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nemčija blokira prihode letal ruskih letalskih družb v državo, potem ko Rusija ni odobrila poletov nemške družbe Lufthansa v Rusijo. Do težav prihaja, potem ko so beloruske oblasti pred nekaj več kot enim tednom Ryanairov let med Grčijo in Litvo preusmerile v Minsk, da bi aretirale opozicijskega novinarja Romana Protaseviča.

Danes so morali odpovedati dva Lufthansina poleta iz Nemčije v Rusijo, saj jim pristojne ruske oblasti niso pravočasno izdale potrebnih dovoljenj. "Ko bo ruska stran podelila dovoljenja za Lufthansine polete, bodo odobreni tudi poleti ruskih letal," so zapisali na nemškem ministrstvu za promet po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Zaradi tega so morali v torek odpovedati tri, danes pa štiri polete ruske družbe Aeroflot.

Rusija že pretekli teden nekaterim evropskim družbam ni odobrila načrtov letov, v skladu s katerimi bi se izognili Belorusiji. Pristojna ruska agencija je letalske družbe opozorila, da zaradi povečanega števila zahtev potrebuje več časa za odobritev novih načrtov poti.