Tožba

V sosednji prestolnici hud udarec za Airbnb: konec oddajanja občinskih stanovanj

J.P.
2. 6. 2021, 15.58
Posodobljeno: 2. 6. 2021, 22.09
Deli članek:

Trgovinsko sodišče na Dunaju je na prvi stopnji sprejelo odločitev, da se stanovanja v lasti mesta Dunaj na platformi Airbnb ne smejo oddajati.

Profimedia
Dunaj ima v lasti preko 200.000 stanovanj, ki jih pod ugodnimi pogoji oddaja svojim meščanom

Mesto Dunaj je dobilo tožbo proti spletni platformi za najemanje stanovanj Airbnb. Na Dunaju je namreč prepovedano kratkotrajno oddajanje občinskih stanovanj turistom prek omenjene platforme. Da bi se izognili postopkom preganjanja kršiteljev, je mesto pozvalo Airbnb, naj vnaprej blokira vnos naslovov občinskih stanovanj. Ker se niso uspeli dogovoriti, je sledila tožba.

Dunaj ima v lasti preko 200.000 stanovanj, ki jih pod ugodnimi pogoji oddaja svojim meščanom. Vsak četrti Dunajčan prebiva v enem izmed občinskih stanovanj.

Po sodbi trgovskega sodišča na Dunaju, ki še ni pravnomočna, Airbnb svojim strankam ne sme več ponujati stanovanj v lasti mesta. Sodba navaja, da mora Airbnb na svoji spletni strani, prek mobilnih aplikacij in znotraj domene airbnb.at ter airbnb.com, takoj ustaviti oglaševanje in oddajanje stanovanj v lasti mesta Dunaj. Dunaj pričakuje tudi pravnomočno sodno odločbo.

Po besedah dunajske mestne ministrice za stanovanjsko gradnjo Kathrin Gaal je mestna uprava z odločitvijo sodišča zadovoljna. »Platforme, kot je Airbnb, bi morale mesto podpirati pri njegovih prizadevanjih proti zlorabam pri oddajanju subvencioniranih stanovanj. Neučinkovito in v nekaterih primerih celo nemogoče bi bilo, če bi morali vsak oglas posebej preveriti in zlorabe prijaviti, kot je predlagal Airbnb,« je odločitev za tožbo pojasnila mestna ministrica.