ogrožena vrsta

Prijeli krivolovca, ki je ustrelil 70 bengalskih tigrov

B.K.
1. 6. 2021, 14.16
Posodobljeno: 1. 6. 2021, 14.17
Deli članek:

Policija ga je zaradi krivolova iskala kar 20 let.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

Policija v Bangladešu je po dvajsetih letih iskanja prijela krivolovca, ki je v obdobju dveh desetletij ustrelil najmanj 70 bengalskih tigrov. 50-letni Habib Talukder, znan tudi kot Tiger Habib, je bil aretiran v soboto, na sodno obravnavo pa bo počakal v priporu.

Talukder je lovil predvsem v gozdu mangrov na bangladeško-indijski meji, kjer živi največ teh ogroženih živali. Lovil jih je za profit, saj je na črnem trgu drago prodajal njihove kožuhe, kosti in celo meso. Oblasti zdaj iščejo njegove domnevne pajdaše, saj sumijo, da je bil povezan s tolpami, ki nelegalno lovijo tudi druge živalske vrste v tem delu Azije.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Izvorno se Talukder sicer ni ukvarjal s krivolovom ampak s krajo medu divjih čebel, a je zaradi boljšega izkupička kmalu presedlal na lov velikih mačk.

Bengalski tigri so ogrožena živalska vrsta, njihova populacija pa je dosegla dno leta 2015, ko naj bi jih v gozdovih regije Sundarbans bilo le še 106. Še deset let pred tem jih je tam živelo in lovilo 440.

Te največje divje mačke, so sicer edinstvene, saj lahko lovijo tudi v poplavljenih gozdovih mangrov. So namreč zelo dobri plavalci.