Opozicijski bloger

Beloruska vojska prisililo civilno leta, da je pristalo na beloruskih tleh. Sledila je aretacija

L.K./STA
23. 5. 2021, 19.42
Posodobljeno: 23. 5. 2021, 21.55
Deli članek:

Ryanair je potrdil incident. Posadko na letalu so beloruske oblasti opozorile na morebitni varnostno grožnjo in letalo napotile na letališče v bližini Minska, so sporočili iz letalske družbe.

Profimedia
Roman Protasevič

Letalo Ryanairja, ki so ga beloruske oblasti prisilile, da je pristalo v Minsku, je proti večeru vzletelo iz Belorusije in je že pristalo v Litvi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Letalo Ryanaira je ravnokar vzletelo iz Minska in je na poti v Vilno. Odlične novice, zlasti za družine in prijatelje ljudi na letalu," je proti večeru na Twitterju zapisala evropska komisarka za promet Adina Valean. AFP je nato sporočila, da je letalo tudi že pristalo v Litvi.

V Belorusiji so namreč danes po prisilnem pristanku letala aretirali opozicijskega blogerja Romana Protaseviča. Pred tem je beloruska vojska prisilila letalo Ryanairja, ki je letelo čez Belorusijo, da je pristalo na beloruskih tleh. Dogodek so že obsodile številne države.

Po navedbah beloruske skupine za človekove pravice Vjasna so Protaseviča pridržali takoj po pristanku letala. Nexta, opozicijski informativni kanal, ki ga je ustanovil Protasevič, je prav tako potrdil njegovo pridržanje.

Beloruske oblasti Nexto označujejo za skrajno organizacijo. V preteklosti je ta pozivala k množičnim protestom proti Aleksandru Lukašenku, ki so se v Belorusiji začeli po spornih predsedniških volitvah avgusta lani. Poleg tega je tajna služba KGB Protaseviča uvrstila na seznam oseb, ki jih obtožujejo terorizma.