Dobre novice in ZDA

Cepiva so »verjetno učinkovita« tudi proti indijski različici

S.R.
18. 5. 2021, 19.28
Posodobljeno: 18. 5. 2021, 22.03
Deli članek:

Za razmah epidemije virusa sars-cov-2 v Indiji je po navedbah strokovnjakov kriva različica B.1.617. Vse kaže, da so cepiva, ki so v uporabi v ZDA in Evropi, učinkovita tudi proti tej različici.

Profimedia
Anthony Fauci je prvo ime boja proti pandemiji virusa sars-cov-2 v ZDA.

 Drugi val, ki je povsem ohromil njihov zdravstveni sistem, je sicer že dosegel vrh, število novih primerov okužbe pa se zadnji teden zmanjšuje. Razmere so kljub temu še vedno dramatične, saj primeri covida-19 v Indiji po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) trenutno predstavljajo kar približno 50 odstotkov vseh primerov po svetu. Ob tem je treba seveda v obzir vzeti tudi velikost države in število prebivalcev.

Dobre novice glede te različice, ki jo je WHO nedavno označila za »skrb vzbujajočo,« pa zdaj prihajajo z druge strani luže. Vodilni ameriški strokovnjak za infekcijske bolezni Anthony Fauci je namreč pojasnil, da so cepiva proti covidu-19, ki so v ZDA prejela dovoljenje za izredno uporabo, »verjetno učinkovita« tudi zoper to različico. Tako po njegovih besedah kažejo prvi izsledki študij. V ZDA sicer zaenkrat uporabljajo cepiva Moderna, Pfizer/BioNTech in Janssen. V eni od študij, ki sicer še ni bila strokovno pregledana, so proučevali učinkovitost mRNA cepiv Moderna in Pfizer/BioNTech ter ugotovili, da sta obe cepivi proti tej različici učinkoviti. Avtorji so na podlagi izsledkov hkrati ocenili, da ni nobenega razloga, da ne bi bila pri nevtralizaciji teh različic virusa uspešna tudi vektorska cepiva, kot sta cepivi Janssen in AstraZeneca.

WHO je tako imenovano indijsko različico kot »skrb vzbujajočo« označila na podlagi ocen, da gre za bolj nalezljivo različico od »izvirnih« oziroma prvih različic sars-cov-2, ki so zaokrožile po svetu. Od teh je denimo bolj nalezljiva tudi tako imenovana angleška različica, ki je trenutno prevladujoča različica v Sloveniji. Epidemiologinja Maria Van Kerkhove, ki pri WHO vodi enoto za nove bolezni in zoonoze, je na nedavni novinarski konferenci sicer poudarila, da predhodni izsledki študij res kažejo na njeno večjo nalezljivost, a da je treba glede natančnih ocen počakati na več informacij. »Potrebnega je več sekvenciranja, ciljno usmerjenega sekvenciranja,« je dejala.