pomiritveno obdobje

Zakonci, ki se ločujejo, morajo počakati, da se čustva ohladijo. Število ločitev zato strmo upadlo

B.K.
18. 5. 2021, 10.41
Posodobljeno: 18. 5. 2021, 10.41
Deli članek:

Po tem, ko so na Kitajskem sprejeli zakon, po katerem morata zakonca, ki se ločujeta, pred zaključkom ločitve počakati 30 dni, je število ločitev upadlo za skoraj tri četrtine.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Število ločitev na Kitajskem je strmo upadlo, potem ko je v veljavo stopil zakon, ki vpeljuje 30-dnevno obdobje, namenjeno ohladitvi čustev.

V prvem četrtletju letošnjega leta so kitajske oblasti zabeležile slabih 300.000 zaključenih ločitev, kar je več kot 70 odstotkov manj kot v letih 2019 in 2020, ko se je v prvih treh mesecih ločilo več kot milijon parov.

Na Kitajskem število ločitev že nekaj let narašča, rodnost v tej državi pa je nizka. Zato so oblasti lani sprejele zakon, po katerem morata zakonca, ki sta v postopku ločitve, počakati 30 dni in se vmes dvakrat zglasiti na matičnem uradu. Če se ne zglasita, se ločitveni postopek prekine. Tako imenovano “obdobje pomiritve” ne velja za tiste ločitvene vloge, kjer je razlog za ločitev nasilje v družini.

Zakon je očitno uspešen pri zmanjševanju števila ločitev, a je zaenkrat še nemogoče oceniti, ali si pari zaradi novega 30-dnevnega obdobja pomiritve res premislijo, ali le ločitve ne izvedejo do konca, ker je postopek zdaj otežen. “Obdobje ohladitve je realnost, zato se moramo zdaj osredotočiti na težave, ki jih je mogoče rešiti. Raziskati moramo denimo kakšni so vplivi [zakona] na ženske in kako odpraviti negativne [posledice zakona],” je za ameriški portal Sixth Tone dejala raziskovalka na Akademiji družbenih ved v Šanghaju Chen Yaya.