premoženje

Koliko bodo dedovali otroci Billa Gatesa?

B.K.
18. 5. 2021, 09.53
Posodobljeno: 18. 5. 2021, 10.10
Deli članek:

Obljubil je, da bo vsakemu zapustil “le” 10 milijonov dolarjev. Z ločitvijo se utegne vse to spremeniti.

Profimedia
Takrat še srečna družina, pred leti na dopustu v Italiji.

Ustanovitelj tehnološkega podjetja Microsoft in eden izmed najbogatejših ljudi na svetu Bill Gates je leta 2017 obljubil, da bodo njegovi trije otroci dedovali le slab odstotek vsega njegovega premoženja. Vsakemu izmed njih namerava zapustiti namreč “le” 10 milijonov od skupno 130 milijard ameriških dolarjev lastniškega premoženja. Vse ostalo naj bi šlo dobrodelnim organizacijam.

A vse to bi se z ločitvijo od žene Melinde utegnilo spremeniti, piše tabloid New York Post, ki je na vpogled dobil ločitvene dokumente. V zakonu razočarana Melinda je za ločitev namreč najela odvetnike, ki se ukvarjajo specifično z dediščino in prenosom premoženja, kar ni v navadi, ko pride do ločitvenega postopka.

Temu, da naj bi mama Melinda imela pri ločitvi v mislih dobrobit otrok, naj bi pričalo tudi dejstvo, da je kljub dlje časa trajajočim trenjem in razočaranjem v zakonu z ločitvijo počakala dokler ni njuna najmlajša hči dopolnila 18 let in postala polnoletna.

Kako se bo po delitvi razdelilo premoženje Billa in Melinde je zaenkrat še neznano in odvisno od dogovora med njima. A ker je Bill večino premoženja zaslužil po poroki, je Melinda lahko upravičena do približno polovice od 130 milijard dolarjev. Če bi 25-letna Jennifer Katharine, 21-letni Rory John in 18-letna Phoebe Adele podedovali le po mamini strani, bi vsakdo po njeni smrti dobil približno 20 milijard ameriških dolarjev, ali 2000-krat več, kot jim je nameraval zapustiti Bill.