Več kot 120 upokojenih generalov in admiralov ZDA

Podvomili v legitimnost izvolitve predsednika Bidna in njegovo mentalno usposobljenost

J.P./STA
17. 5. 2021, 06.59
Posodobljeno: 17. 5. 2021, 07.05
Deli članek:

Upokojeni častniki sicer niso navedli, kaj naj bi bilo narobe z lanskoletnimi predsedniškimi volitvami, prav tako ne dokaza o domnevni Bidnovi neprimernosti.

Profimedia
Joe Biden

Več kot 120 upokojenih ameriških generalov in admiralov se je konec tedna podpisalo pod pismo, v katerem izražajo dvom v legitimnost izvolitve Joeja Bidna na položaj predsednika ZDA in celo njegovo mentalno usposobljenost za opravljanje dela.

Upokojeni častniki sicer niso navedli, kaj naj bi bilo narobe z lanskoletnimi predsedniškimi volitvami, prav tako ne dokaza o domnevni Bidnovi neprimernosti, so pa ponovili trditve nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa o ukradenih volitvah in žalitvah Bidna, da je počasen.

"Za integriteto volitev je potrebno zagotoviti, da se na volitvah odda in prešteje en glas za vsakega državljana. Zakonite glasove identificirajo državna zakonodajna telesa s pomočjo vladnih osebnih dokumentov, potrjenih podpisov in podobno. Danes številni temu nadzoru zdrave pameti pravijo rasizem, zato da se izognejo poštenim volitvam," so zapisali upokojeni častniki.

Med njimi so upokojeni brigadir Don Bolduc, ki je republikanski kandidat za senat v New Hampshiru, nekdanji namestnik namestnika obrambnega ministra za obveščevalne dejavnosti v vladi Georgea Busha mlajšega, upokojeni general William Boykin, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost pri Ronaldu Reaganu, upokojeni kontraadmiral John Pointdexter in upokojeni general Joe Arbuckle, ki se ponaša z izkušnjo vietnamskega vojnega veterana.

Podpisniki so del skupine Častniki za Ameriko, ki prisega na obrambo ustave pred vsem domačimi in tujimi sovražniki. "Naša država je pod sedanjo vlado in demokratskim kongresom zavila ostro v levo proti socializmu in marksistični obliki tiranske vlade, ki se ji je potrebno zoperstaviti z izvolitvijo kongresnih in predsedniških kandidatov, ki bodo branili našo ustavno republiko," so še zapisali.

Opozarjajo, da Bidnovega duševnega in telesnega stanja ni moč zanemariti. "Moral bi biti sposoben hitrih odločitev o nacionalni varnosti," so opozorili. Bidnov osebni zdravnik Kevin O'Connor je pred kratkim sporočil, da je Biden dobrega zdravja za svojo starost (78 let) in je pripravljen na uspešno opravljanje dolžnosti predsednika ZDA. Trump je Bidna lani imenoval "zaspani Joe".

Upokojeni častniki so kritizirali tudi vzpostavljanje kooperativnih odnosov s kitajsko komunistično partijo in napisali, da mora suverena država nadzirati svoje meje, sedanja poplava nezakonitih priseljencev pa prinaša nezakonito udeležbo na volitvah. Nezakoniti priseljenci v ZDA sicer ne morejo voliti, ker se za volitve ne morejo niti registrirati.

Takšnih in podobnih kritičnih pisem upokojenih častnikov ali republikanskih in demokratskih politikov je bil v svojih štirih letih vladanja večkrat deležen tudi Bidnov predhodnik Trump. Nanje se ni oziral tako, kot se sedaj ne ozira Biden. Odzvala pa se je nekdanja državna sekretarka ZDA Hillary Clinton, ki je pismo označila za bizarno, sramotno in neresnično.

Upokojeni admiral Mike Mullen je sporočil, da to pismo škoduje ugledu ameriške vojske in državi. Pismo je objavljeno v času, ko skuša obrambni minister Lloyd Austin izkoreniniti desničarske ekstremiste iz vrst oboroženih sil. Napada Trumpovih privržencev na kongres se je 6. januarja udeležilo tudi najmanj 52 aktivnih ali upokojenih vojakov, policistov in državnih uradnikov.