Čebelji tatovi

Čebelarjem na veliko kradejo čebelje panje

S.R.
16. 5. 2021, 11.51
Posodobljeno: 16. 5. 2021, 11.51
Deli članek:

V Franciji poročajo o znatnem povečanju števila tatvin čebeljih panjev po vsej državi. Čebelarji sumijo, da je na delu mednarodna mreža čebeljih tatov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V celotnem lanskem letu naj bi v Franciji neznanci čebelarjem ukradli približno 400 čebeljih panjev, letos pa so po navedbah predsednika francoske čebelarske zveze Franka Aletruja do sredine maja zabeležili že več kot 600 tovrstnih tatvin. Aletru je še dejal, da o tatvinah čebeljih panjev poročajo tudi iz drugih zahodnoevropskih držav.

»Tatvine čebeljih panjev obstajajo že od nekdaj, a smo zdaj dosegli nove razsežnosti,« je pojasnil Aletru. Po njegovih navedbah so čebelji tatovi v preteklosti kradli predvsem sate, na katerih se kopiči med, morda so odnesli tudi »kakšen panj ali dva. Zdaj opažamo, da izpraznijo celotne čebelnjake.«

Tako so nekemu čebelarju v kraju Thodure na jugovzhodu Francije v aprilu naenkrat ukradli 25 panjev. Kot je poročal Le Parisien, jo je marca še slabše odnesel nek čebelar v regiji Occitanie, ki je naenkrat ostal brez 70 panjev, v samo enem tednu v marcu pa naj bi tatovi štirim osebam ukradli skupno 157 panjev.

Evropski »črni trg« s čebeljimi panji naj bi bil v zadnjih letih živahen zlasti zaradi upostošenja populacij čebel, čebelji panji naj bi tako dosegali vedno višje cene. Po navedbah Aletruja morajo biti tatovi tudi sami čebelarji, saj uspešna kraja več panjev terja veliko znanja. Hkrati jih je treba ukrasti ponoči, ko v njih počivajo čebele. »Čebele moraš poznati. Ne gre za amaterje. Moraš biti profesionalec,« je razložil. Čebelarjem svetuje, naj na območje namestijo infrardeče kamere. »S tem sistemom so letos ujeli že dva tatova,« je še pojasnil ter dodal, da je vredno razmisliti tudi namestitvi GPS sledilnika v okvire panjev, da jih je mogoče pozneje izslediti.