Izčrpanost

Prvi smrtni žrtvi letošnje sezone na Everestu

J.P./STA
13. 5. 2021, 15.48
Posodobljeno: 13. 5. 2021, 15.56
Deli članek:

Za oba je bila usodna izčrpanost.

Profimedia
Mount Everest

Blizu vrha Mount Everesta sta v sredo umrla švicarski in ameriški alpinist, so danes sporočili organizatorji ekspedicije v Nepalu. Gre za prvi smrtni žrtvi letošnje plezalne sezone.

Po navedbah organizacije Seven Summit Treks je 40-letni Švicar, ki naj bi trpel za izčrpanostjo, umrl blizu vrha. 55-letni Američan se je prav tako zaradi izčrpanosti začel spuščati, a je ob prihodu v enega od taborov umrl.

Nepal se sicer še vedno bojuje z drugim valom epidemije novega koronavirusa, a je, da bi privabil več alpinistov, že pred začetkom plezalne sezone marca olajšal prihod v državo, tako da turistom, ki so ob prihodu negativni na testiranju na okužbo z novim koronavirusom, ni treba za teden dni v karanteno.

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, je uspelo vrh v letošnji sezoni osvojiti že več kot 100 plezalcem. Lokalni mediji in ena od bolnišnic so poročali tudi o prenosu novega koronavirusa med nekaj plezalci, kar pa nepalske oblasti zanikajo.

V preteklih sezonah se je sicer število alpinistov, ki se želijo povzpeti na vrh Mount Everesta, močno povečalo, zaradi česar je občasno prišlo do prevelikega števila ljudi na določenih mestih, kar naj bi v nekaj primeri celo botrovalo smrtnim primerom.

Dodaja, da letno v povprečju gora med alpinisti terja pet življenj, leta 2019 pa jih je denimo umrlo 11.