Loterija

Srečneži, ki se bodo cepili in bodo izžrebani, bodo prejeli milijon dolarjev

S.R.
13. 5. 2021, 08.08
Posodobljeno: 13. 5. 2021, 08.12
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Ohio so se v želji, da bi ljudi spodbudili k cepljenju proti covidu-19, odločili za loterijo z bogatimi denarnimi nagradami.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Petim prejemnikom cepiva, ki jih bodo tedensko izžrebali, bodo podarili denarno nagrado v višini milijona ameriški dolarjev (828.000 evrov), poroča britanski BBC. Novost v njihovi cepilni strategiji je napovedal guverner Ohia Mike DeWine, ki je pojasnil, da bodo prvega zmagovalca loterije razglasili že 26. maja. Sredstva za nagrade bodo počrpali iz sklada zvezne vlade za pomoč pri blaženju posledic pandemije sars-cov-2.

V ZDA so doslej zabeležili že več kot 32 milijonov primerov okužb s sars-cov-2, v absolutnih številkah tako še vedno zasedajo neslavno prvo mesto na svetu. Sledil Indija z več kot 23 milijoni primerov. A so to zgolj uradni podatki, zaradi razlik v količini izvedenih testov med državami dejanske številke morda nikoli ne bodo znane. Ameriški predsednik Joe Biden si je z vidika cepljenja postavil cilj, da bi do 4. julija, dneva ameriške neodvisnosti, pocepili 70 odstotkov prebivalstva, a se je v zadnjih tednih hitrost cepljenja precej upočasnila. Strokovnjaki to upočasnitev pripisujejo velikemu deležu prebivalcev, ki so glede cepljenja še v dvomih. Različne zvezne države prebivalce k cepljenju zato vabijo z najrazličnejšimi strategijami, vključno z brezplačnim pivom, krofi, vstopnicami na športne dogodke in denarnimi nagradami.