Svet

Nemški virolog: Zavrnitev cepiva je odločitev za okužbo

S.R.
12. 5. 2021, 10.28
Posodobljeno: 12. 5. 2021, 10.28
Deli članek:

Eden najbolj znanih nemških »koronavirusnih« strokovnjakov Christian Drosten meni, da bo nemško prebivalstvo v letu in pol na sars-cov-2 imuno.

Reuters
Virolog Christian Drosten.

Nemški virolog Christian Drosten z berlinske univerzitetne klinike Charite vidi luč na koncu predora. Ocenjuje, da bo nemško prebivalstvo v roku približno leta in pol tako ali drugače zaščiteno pred virusom. Tisti, ki se ne bodo cepili, bodo do tega prišli na »naraven« način, z okužbo. »Virus bo postal endemičen, nikamor ne bo šel. Vsak, ki se na primer zdaj odloči, da se ne bo cepil, se bo neizogibno okužil,« je dejal ter dodal, da se temu ne bo mogoče izogniti, saj bodo ukrepe s časom ukinjali.

Kot je pojasnil, bo virus med prebivalstvom krožil neopazno, prek majhnih otrok, ki se ne morejo cepiti, ali pa cepljenih oseb, ki ga lahko kljub vsemu nosijo v nosnem žrelu, čeprav za covidom-19 ne zbolijo. »Vedno bo dosegel ljudi, ki se niso cepili in ki so povsem dovzetni za okužbo.« Drosten je sicer prepričan, da bodo tudi v naslednji jeseni in zimi primeri covidnih bolnikov, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo. Kar zadeva cepljenje, meni, da gre za svobodno izbiro, ki pa ima svojo ceno. »Tisti, ki se aktivno odločijo, da se ne bodo cepili, se aktivno odločijo za naravno okužbo,« je ponovil Drosten.