Kmetje zahtevajo izgon

Slovenskemu medvedu Goiatu očitajo slo po katalonskih ovčicah, napadal naj bi tudi konje

G.G.
12. 5. 2021, 08.12
Posodobljeno: 12. 5. 2021, 08.33
Deli članek:

Na severu Katalonije kmetje trepetajo pred apetitom in »velikimi očmi« postojnskega medveda Goiata.

Conselh Generau d'Aran
Je na delu medved Goiat?
Projekt naseljevanja medvedov v Pireneje je projekt Francije, Španije in Andore.

Goiata so v desetem letu starosti, ko je tehtal že čez 200 kilogramov, zmotili in ga junija 2016 iz Slovenije odpeljali v Katalonijo. V gozdovih pod Pireneji so mu zaupali zahtevno nalogo. Nadomestiti bi moral nespornega alfa samca, prav tako »slovenskega«

medveda Pyrosa, ki je bil od leta 1997 do 2016 odgovoren za očetovstvo treh četrtin medvedje populacije.

Goiatu pa so že na začetku zadišale katalonske ovčice. Na območju Val d'Aran naj bi že leta 2017 povzročal masakre, kot so trdili z vsemi žavbami (subvencijami) namazani lokalni rejci drobnice, ki so mu očitali, da pobija tudi konje in koze, kot za šalo pa razgraja po čebelnjakih. Kmetje sicer trdijo, da se po katalonskih hostah potika več kot 60 medvedov, kar je po njihovem mnenju preveč.

Profimedia
Leta 20218 so proti prihodu dveh medvedov iz Slovenije protestirali kmetje v vasi Bearn na francoski strani Pirenejev.

Goiat se je oktobra lani znebil ovratnice za telemetrično spremljanje, zato mu niso uspeli slediti. Vedeli so še, da ga je pot vodila na
francosko stran Pirenejev, pastirji in rejci pa stokajo, da je zadnji mesec prilomastil nazaj v Katalonijo in da gre za medveda s posebnimi značajskimi lastnostmi, med katerimi prevladuje krvoločnost.

Pristojne službe bodo poskušale ugotoviti, če je »morilec« dejansko Goiat, in če je, ga bodo izsledili in mu spet nataknili ovratnico. Kmetje pa bodo zahtevali njegovo "odstranitev".

Zavod za gozdove
Goiata so leta 2016 ulovili na Postojnskem, mu nadeli GPS ovratnico in ga odpeljali v Španijo.