Svet

Pandemija ločila dvojčka, vsak teden se sestaneta na meji

R.T.
11. 5. 2021, 21.00
Posodobljeno: 11. 5. 2021, 21.00
Deli članek:

Srečanje sta izpustila le trikrat.

Profimedia
Most, kjer se vsak teden sestaneta brata.

Dvojčka Ola in Pontus Berglund sta aprila letos praznovala 73. rojstni dan.  Zaradi pandemije se ne moreta obiskati, a se ne glede na vreme, vsako soboto sestaneta na mostu, ki povezuje Norveško in Švedsko.

Enojajčna dvojčka prineseta zložljive stole, sendviče in veliko dobre volje ter se namestita vsak na svoji strani bele črte, ki označuje mejo. Ola živi v Haldnu na jugovzhodu Norveške, kamor ga je že zdavnaj odnesla ljubezen, Pontus pa živi sam v pol ure vožnje oddaljenem švedskem mestu Stromstad.

Na mostu sta 20. aprila lani praznovala 72. in letos 73. rojstni dan. "To je zelo nenavadno, vendar sva navajena, da se vidiva vsak teden, zato tega nisva želela prekiniti," je povedal Pontus s švedske strani. "Pandemija naju ni ustavila in to je najina zmaga," je dodal. 

Čeprav so se epidemiološke razmere in posledično tudi protikoronske zaostritve spreminjale, je bila meja ves čas zaprta. To še posebej jezi mnoge Norvežane, ki so lastniki vikendov na Švedskem. 

Siva gospoda sta postala tudi lokalna zvezdnika, zato se nekateri celo ure vozijo, da bi se fotografirali z njima.  Od začetka pandemije sta srečanje izpustila le trikrat: takrat, ko ju možje v modrem niso hoteli spustiti na most. 

Enkrat sta se celo znašla v vlogi dobronamernih tihotapcev: Pontus je bratu in njegovi družini podaril psička. To je njun najljubši spomin, je povzela tiskovna agencija Hina.