CureVac

Množična proizvodnja nemškega cepiva zaradi ameriških omejitev pod vprašajem

S.R.
11. 5. 2021, 13.54
Posodobljeno: 11. 5. 2021, 13.55
Deli članek:

Pri nemškem proizvajalcu cepiva CureVac trenutno ne vedo, koliko cepiva bodo lahko dobavili evropskim državam.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Iz nemškega biofarmacevtskega podjetja CureVac, ki naj bi v kratkem objavilo izsledke kliničnega preizkušanja svojega cepiva proti covidu-19, so sporočili, da zaradi ameriških omejitev izvoza ključnih surovin, ki jih potrebujejo za izdelavo cepiva, kratkoročno ne morejo napovedati, kakšna bo njihova dobava cepiva v Evropi. Kot je za Der Spiegel pojasnil generalni direktor Franz-Werner Haas, zaradi tako imenovanega zakona o zaščiti proizvodnje v času grožnje nacionalni varnosti (Defense Production Act – DPA) iz ZDA ne morejo pridobiti nekaterih nujnih proizvodov, vključno s posebnimi plastičnimi posodicami in nukleotidi, kemičnimi sestavinami oziroma gradniki genskega zapisa, ki so aktivna učinkovina njihovega mRNA cepiva.

V primeru DPA gre za desetletja star zakon, na podlagi katerega lahko ameriške zvezne agencije javna naročila prednostno obravnavajo glede na njihov pomen za nacionalno varnost, poroča tiskovna agencija Reuters. Običajno se uporablja v času vojnih kriz, a ga pogosto uporabljajo tudi v humanitarnih krizah, kot so naravne katastrofe ali v tem primeru pandemija sars-cov-2.

»Občasno živimo iz rok v usta. Tako zelo težko kopičimo zaloge,« je pojasnil Haas. Za razliko od nemškega razvojnega podjetja BioNTech, ki se je pri razvoju cepiva spajdašilo z ameriškim farmacevtskim gigantom Pfizer in se s temi težavami ne srečuje, CureVac pri svojem cepivu nima ameriškega partnerja.

Evropska unija je pri podjetju CureVac, ki naj bi dokumentacijo za izredno odobritev cepiva Evropski agenciji za zdravila (Ema) predložilo konec maja ali v začetku junija, novembra lani naročila 405 milijonov odmerkov cepiva. Tudi sicer naj bi večino svojega cepiva dobavili evropskim državam. Po prvotnih napovedih naj bi do konca leta 2021 proizvedli do 300 milijonov odmerkov, proizvodnja pa naj bi se v letu 2022 povečala na milijardo odmerkov, a so te številke zaradi težav z dobavo sestavin zdaj pod vprašajem.