Novo odprto pismo

V Franciji spet grozijo z državljansko vojno, le da tokrat vojaki

J.P.
11. 5. 2021, 09.05
Posodobljeno: 11. 5. 2021, 09.11
Deli članek:

Predsednika so posvarili, da je preživetje Francije pod vprašajem.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Konec aprila je 25 upokojenih francoskih generalov v desno usmerjenem francoskem časniku Valeur Actuelles objavilo odprto pismo, v katerem so francoskega predsednika Emmanuela Macrona opozorili, da Francija drvi v državljansko vojno. Do kaosa naj bi vodila njegova zmerna politika do imigrantskega prebivalstva predmestij večjih francoskih mest; in ker naj bi bile ogrožene njihove civilizacijske vrednote, bi to lahko vodilo v državljansko vojno. Pod pismo so se podpisali tudi nekateri častniki in vojaki, ki aktivno opravljajo vojaško službo. Kot je pojasnil general Francois Lecointre, jim grozijo sankcije. Skrb je izrazil tudi premier Jean Castex – kot je dejal, tak poseg vojske v politiko krši republikanski načeli »časti in dolžnosti« francoske vojske, pismo pa je označil za nesprejemljivo.

Omenjeni časnik je v nedeljo objavil še drugo odprto pismo, katerega ton je podoben tonu prvega. Beseda spet teče o preživetju Francije, ker naj bi Macron popuščal »islamizmu«. Imena ljudi, ki stojijo za pismom, naslovljenim na francoskega predsednika in njegov kabinet, niso znana. Za razliko od prvega so lahko tega podpisali tudi državljani – do včeraj zjutraj ga je podpisalo več kot 93.000 Francozov. Avtorji so zapisali, da so aktivni vojaki mlajše generacije, ki so aktivno služili. »Tvegali so svoja življenja, da bi uničili islamizem, kateremu vi popuščate na naši zemlji,« so nagovorili predsednika Macrona. Sodelovali naj bi tudi v varnostni operaciji Sentinelle, ki se je znotraj francoskih meja odvila po prvem valu džihadističnih napadov leta 2015. V pismu so navrgli tudi svoja opažanja, da je za nekatere verske skupnosti Francija predmet prezira, celo sovraštva. »Če bo izbruhnila državljanska vojna, bo vojska na svoji zemlji vzdrževala red … Državljanska vojna se v Franciji že kuha, kar dobro veste.«

V Franciji bodo prihodnje leto predsedniške volitve, na katerih bo, tako vsaj gre pričakovati, Macronova glavna nasprotnica voditeljica francoske desnice Marine Le Pen. Ta je že po objavi prvega pisma generale pozvala, naj se ji pridružijo v bitki za Francijo.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je v odzivu na drugo pismo zaradi anonimnosti njegovih avtorjev podvomil v njihov pogum, začudenje pa je izrazil tudi bivši francoski predsednik Francois Hollande, saj da ne more verjeti, da vojska dvomi v načela republike.