dolgi pohod 5b

Ostanki kitajske rakete vendarle niso povzročili škode

B.K.
9. 5. 2021, 08.51
Posodobljeno: 9. 5. 2021, 09.03
Deli članek:

Razbitine kitajske rakete, ki je v vesolje ponesla prvi modul za kitajsko vesoljsko postajo, so zgorele nad Indijskim oceanom

Profimedia
Dolgi pohod 5B

Ostanki kitajske rakete Dolgi pohod 5B, ki je v vesolje ponesla prvi modul za novo vesoljsko postajo Nebesna palača (Tiangong), so danes padli nazaj na Zemljo in razpadli nad Indijskim oceanom, poroča nemška radiotelevizija DW.

Po navedbah kitajskega Urada za vesoljsko inženirstvo naj bi ostanki rakete v atmosfero vstopili jugozahodno od Šrilanke, ob pol enajstih po tamkajšnjem času, oziroma ob pol petih po srednjeevropskem času.

Ostanki rakete so tehtali 18 ton, kar pomeni, da je šlo ze enega izmed največjih objektov v zadnjem desetletju, ki je nenadzorovano vstopil v Zemljino atmosfero. Zato so se v prejšnjih dneh pojavljala vneta ugibanja, kje točno bo raketa vstopila v atmosfero in ali bodo njeni ostanki trčili na površje planeta. Številni ameriški mediji so sikali črno sliko, denimo Forbes in CNN, ter svarili pred "pobezljano kitajsko raketo". Kitajski znanstveniki so očitke zavračali, češ da je možnost za nesrečo tako majhna, da glede tega ni vredno izgubljati spanca.

Vseeno so vesoljski strokovnjaki do kitajskih kolegov kritični, saj vrnitev rakete v Zemljino atmosfero ni ustrezala današnjim standardom, po katerih je potrebno ostanke vesoljskih plovil spraviti na začrtano pot, da zagotovo padejo v morje, če že prej ne izgorijo v atmosferi. Ker raketa teh standarodv ni izpolnila, je obstajala možnost, da ostanki padejo na obljudena mesta. Lani naj bi tako deli rakete enakega tipa padli ozemlje Slonokoščene obale, pri tem pa škoda ni nastala.

Oprema ameriške vesoljske agencije NASA je zadnji takšen incident povzročila leta 1979, ko so ostanki njene neuspešne vesoljske postaje Skylab trčili na Zemljo nekje na zahodu Avstralije. Tudi takrat škode zaradi padca ostankov vesoljske opreme ni bilo.