Kabul

Podtaknjena bomba v dekliški šoli terjala najmanj 50 življenj

B.K./STA
9. 5. 2021, 08.17
Posodobljeno: 9. 5. 2021, 08.23
Deli članek:

Do eksplozije je prišlo v času umika ameriških vojakov iz Afganistana. Talibani odgovornost zanikajo, afganistanski politiki pa jih za napad vseeno krivijo.

Profimedia
Dekle, poškodovano v eksploziji v dekliški šoli v Kabulu.

V sobotni eksploziji podtaknjenih bomb pri dekliški šoli v Kabulu je po zadnjih podatkih umrlo več kot 50 ljudi, ranjenih je več kot 100. Pri večini žrtev gre za učenke omenjene šole. Gre za najhujši napad v Afganistanu v več kot letu dni, odgovornosti zanj pa ni prevzel še nihče.

Talibani so zanikali vpletenost, a jih afganistanski predstavniki, vključno s predsednikom države Ašrafom Ghanijem, krivijo za napad. "Ta divjaška skupina nima moči, da bi se na bojišču soočila z varnostnimi silami, zato brutalno in barbarsko napada javna poslopja in dekliško šolo," je Ghani zapisal v sporočilu.

Napad se je zgodil v času, ko ZDA iz države umikajo vojake. Čeprav je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump to hotel storiti že do 1. maja, pa je administracija predsednika Joeja Bidna dokončni umik premaknila na 11. september.

Ameriški veleposlanik v Kabulu Ross Wilson je napad označil za gnusno dejanje. "Ta neodpustljivi napad na otroke je napad na prihodnost Afganistana, ki ga ne morem prenesti," je zapisal na Twitterju.

Eksplozija je odjeknila v soboto popoldne po krajevnem času v bližini dekliške šole v četrti Dašt-i-Barči v zahodnem delu Kabula, kjer živijo predvsem šiitski Hazari. Soseska je pogosto tarča napadov sunitskih skrajnežev.

Kot je povedal predstavnik afganistanskega notranjega ministrstav Tarek Arian, je pred šolo najprej eksplodiral avtomobil bomba, ko so prestrašeni ljudje pribežali iz šole, pa sta eksplodirali še dve napravi.