iniciacijski obred

Francoskega pilota privezali na tarčo in vanj streljali iz letal

B.K.
8. 5. 2021, 10.37
Posodobljeno: 8. 5. 2021, 20.44
Deli članek:

Peklenski ritual je trajal kar 20 minut.

Profimedia
Francoski lovec Dassault Rafale.

Pilot francoskih zračnih sil je na sodišče vložil pritožbo zaradi neformalnega iniciacijskega obreda, ki bi ga skoraj stal življenja, poroča britanski časnik The Guardian.

Incident se je zgodil marca predlani, ko so novopečenega rekruta, starega nekaj čez 30 let, kolegi "ugrabili" v vojašnici na Korziki in ga odpeljali na vadišče. Tam so mu čez glavo poveznili vrečo, z lepilnim trakom pa so ga privezali na tarčo. Nato naj bi 20 minut poslušal glasne zvoke eksplozij raket in udarcev nabojev, ki so jih ostali piloti v njegovo bližino izstreljevali iz vojaških letal.

Rekrutov odvetnik Frederic Berna je potrdil, da je pritožbo vložil na sodišče v francoskem mestu Marseille, pritožba pa bilahko vodila tudi do obtožnice za kaznivi dejanji namernega ogrožanja življenja in hudega nasilja. Berna je ob tem potrdil tudi, da je bilo izživljanje starejših pilotov posneto, posnetke pa so že predali državnemu tožilstvu.

Pritožba prihaja le nekaj mesecev po obsodbi treh francoskih vojakov, ki so leta 2012 na prestižni vojaški akademiji Saint-Cyr med iniciacijskim obredom ubili svojega kolega. 24-letno žrtev so namreč v polni bojni opravi vrgli v močvirje in od njega zahtevali, da plava na drugo stran. Vojak je med poskusom utonil.