Vztrajnost in Iznajdljivost

VIDEO: Na "tihem" Marsu uspeli posneti zvok helikopterja

B.K./STA
8. 5. 2021, 09.04
Posodobljeno: 8. 5. 2021, 09.29
Deli članek:

Rover ameriške vesoljske agencije Nasa Vztrajnost (Perseverance) je prvič doslej posnel zvoke letenja prav tako Nasinega helikopterja Iznajdljivost (Ingenuity) med letenjem nad Marsom, kamor ga je sam popeljal.

NASA
Nasin helikopter Iznajdljivost na Marsu.

Nasa je v petek objavila nove posnetke helikopterja, ki je 30. aprila opravil četrti polet nad Marsovo površino. Podobe je tokrat spremljal tudi zvok. Na posnetku, ki traja tri minute se sliši veter, ki piha čez krater Jezero, kjer je rover pristal februarja na misiji iskanja znamenj nekdanjega življenja na Marsu. Iznajdljivost je opravil 262 metrov dolgo pot po zraku in spet pristal.

Znanstveniki Nase niso bili prepričani, da jim bo uspelo ujeti zvok, saj je helikopter poletel in pristal 80 metrov stran od roverja, gostota Marsove atmosfere pa je le en odstotek Zemljine in vse je tam bolj tiho.

Vztrajnost je opremljen z instrumentom, ki razvija skale z laserjem za preučevanje izparevanja s spektometrom, ki odkriva kemično sestavo. Ima tudi mikrofon, da posname zvok, kar odkrije tudi to, kako trd je kamen, ki ga razbijejo.

Posnetki letenja helikopterja pa lahko dajo odgovor na vprašanje, kako gosta je atmosfera. Zvok na Marsu potuje počasneje tudi zaradi nizke temperature, ki je povprečno minus 63 stopinj Celzija. Hitrost zvoka na Zemlji je okrog 340 metrov na sekundo, na Marsu pa okrog 240 metrov na sekundo. Marsovo atmosfero tvori 96 odstotkov ogljikovega dioksida.