Alternative

Določen del populacije bo lahko namesto AstraZenece izbral drugo cepivo

L.K.
7. 5. 2021, 13.54
Posodobljeno: 7. 5. 2021, 13.56
Deli članek:

V Združenem kraljestvu bodo večini odraslih oseb, mlajših od 40 let ponudili alternativo cepivu proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Podatki kažejo, da so v Združenem kraljestvu po uporabi 28,5 milijona odmerkov omenjenega cepiva zabeležili 242 primerov krvnih strdkov in 49 smrti, poroča britanski BBC.

Na odločitev je vplivalo dejstvo, da je tveganje pri mlajših starostnih skupinah nekoliko večje, res pa je tudi, da jim je te dni na voljo več različnih cepiv.

V Združenem kraljestvu upajo, da bo s to odločitvijo zaupanje v cepilni program večje. Odrasle osebe, stare od 18 do 39 let, bodo tako lahko izbirale, ali želijo biti cepljenje z drugim cepivom in ne tistim od AstraZenece, če to ne bo povzročalo zamud.

Cepivo, ki ga je britanski farmacevtski velikan AstraZeneca razvil v sodelovanju z univerzo v Oxfordu, lahko pri manjšem deležu cepljenih namreč povzroča krvne strdke. Pri ljudeh, ki štejejo več kot 40 let, je tveganje za nastanek strdka 1 proti 100.000; pri tistih, ki so mlajši do 40 in starejši od 30 let, je tveganje 1 proti 60.000.

Cepivo AstraZenece bodo temu navkljub ljudem iz navedene starostne skupine še naprej ponujali, ker je bolj praktično od alternativ, saj ga je lažje transportirati in skladiščiti.