Klinična študija

To cepivo je pri mladostnikih 96-odstotno učinkovito

J.P./STA
7. 5. 2021, 11.25
Posodobljeno: 7. 5. 2021, 11.29
Deli članek:

Zaenkrat niso zabeležili resnih skrbi glede varnosti cepiva. Stranski učinki so bili večinoma blagi do zmerni.

Profimedia
Moderna je začela tudi že testiranje svojega cepiva pri otrocih, starih od šest mesecev do 11 let.

Cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna je pri mladostnikih, starih od 12 do 17 let, 96-odstotno učinkovito, je pokazala prva klinična študija tega cepiva na mladih, so v četrtek sporočili iz Moderne. V študiji, izvedeni v ZDA, je sodelovalo 3235 najstnikov. Dve tretjini jih je prejelo cepivo, tretjina pa placebo.

Ugotovili so, da je cepivo 96-odstotno učinkovito proti covidu-19. 14 dni po cepljenju s prvim odmerkom so zaznali 12 primerov okužbe z novim koronavirusom, so navedli v podjetju.

Zaenkrat niso zabeležili resnih skrbi glede varnosti cepiva. Stranski učinki so bili večinoma blagi do zmerni. Najpogosteje je šlo za bolečino na mestu cepljenja. Po drugem odmerku so zabeležili glavobol, utrujenost in bolečine v mišicah. Podobni so stranski učinki pri odraslih.

Iz Moderne so ob tem sporočili še, da so v pogovorih z regulatorji o morebitni dopolnitvi dovoljenja za uporabo njihovega cepiva tudi za mladostnike od 12. do 17. leta starosti. Trenutno je odobreno samo za starejše od 18 let.

Podjetji Pfizer in BioNTech sta medtem v Evropski uniji in ZDA že zaprosili za odobritev njunega cepiva tudi za otroke, stare od 12 do 15 let. Kanada pa je v sredo postala prva država na svetu, ki je to cepivo odobrila za to starostno skupino.

Moderna je sicer začela tudi že testiranje svojega cepiva pri otrocih, starih od šest mesecev do 11 let. Pfizer in BioNTech pa sta v torek napovedala, da bosta septembra v ZDA vložila prošnjo za odobritev njunega cepiva za otroke od 2. do 11. leta starosti.