Dolgi pohod 5B

Prihaja skoraj 20-tonski del kitajske rakete

J.P.
7. 5. 2021, 10.42
Posodobljeno: 7. 5. 2021, 10.47
Deli članek:

Zgodilo bi se lahko že ta vikend.

Profimedia
Dolgi pohod 5B

Kitajska raketa Dolgi pohod 5B, ki je prejšnji mesec v vesolje ponesla glavni modul bodoče kitajske vesoljske postaje Tiangong (Nebeška palača). A njen povratek bo nekontroliran; z 18 tonami bo eden največjih predmetov, ki so v zadnjih desetletjih padli z neba. Njenemu padcu bi lahko bili priča ta vikend.

Zaenkrat je najbolj verjetno, da se bo to zgodilo v jutranjih urah v nedeljo.

Dolgi pohod 5B izgublja višino od 29. aprila. Večina rakete bo zgorela ob vstopu v atmosfero. Verjetnost, da bi kogarkoli zadel vesoljski drobir, je le minimalna. Tudi zato, ker 70 odstotkov površja Zemlje pokrivajo oceani. Strokovnjaki zaenkrat domnevajo, da glavni del rakete ne bodo padli severno od 41,5 stopinje severne zemljepisne širine in južno od 41,5 stopinje južne zemljepisne širine.

Neodgorovno

Jonathan McDowell s centra za astrofiziko v ameriškem Cambridgeu je bil kritičen do Kitajske, ker je izdelala raketo, ki ne izpolnjuje današnjih standardov. Druge države zagotovijo, da večina njihovih raket ne ostane v orbiti, ampak jim nastavijo pot, da padejo v morje. Glavni del Dolgega pohoda pa ostane v orbiti in vstopi nazaj v Zemljino atmosfero na naključnem mestu. Kitajska je ob tem le zamahnila z roko, McDowell pa je za britanski BBC naknadno dejal, da gre za neodgovorno ravnanje, saj je to že druga izstrelitev takšne rakete – po prvi izstrelitvi je drobir končal tudi na Slonokoščeni obali.