Pomota?

Avstrijski princ ustrelil napačnega medveda

L.K.
6. 5. 2021, 14.46
Posodobljeno: 6. 5. 2021, 14.47
Deli članek:

Namesto samice je ustrelil precej večjega samca.

Profimedia
Rjavi medved (fotografija je simbolična)

Romunske oblasti so zoper avstrijskega princa uvedle preiskavo, saj ga sumijo, da je nezakonito ustrelil rjavega medveda.

Princu Emanuelu von und zu Liechtensteinu so marca odobrili štiridnevno dovoljenje za lov v romunskem okrožju Covasna. 13. marca je uplenil 17-letnega samca, za dovoljenje pa je plačal 7000 evrov.

Težava je, da je princ dobil dovoljenje za odstrel samice, on pa je uplenil zaščitenega Arturja, ki je bil največji medved, ki so ga do zdaj zabeležili v Romuniji. Romunske oblasti zaenkrat še niso uspele navezati stika s princem, ki je za švicarski časnik Blick dejal, da zadeve ne bo komentiral.

V Romuniji je mogoče od leta 2016 dobiti dovoljenje za odstrel le za "problematične" medvede – takšne, ki delajo škodo lokalnemu prebivalstvu. Dovoljenja so izdana, če preselitev živali ne obrodi sadov, in so naprodaj lovcem. Glede na dimenzije ustreljenega medveda, bi moral princ plačati 20.000 evrov ali več. Zato so v Romuniji začudeni, da ga ni uspel ločiti od precej manjše samice, ki prebivalcem vasice Ojdula dela sive lase.