Že četrta

Usmrtitev s strelskim vodom legalizirana v še eni zvezni državi ZDA

B.K.
6. 5. 2021, 09.57
Posodobljeno: 6. 5. 2021, 09.59
Deli članek:

Predstavniški dom Južne Karoline je v sredo potrdil novo metodo za izvršitev smrtne kazni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kongresniki ameriške zvezne države Južna Karolina so na glasovanju v sredo potrdili novo metodo za izvršitev smrtne kazni. Ob smrtonosni injekciji in električnem stolu so zdaj za izvrševanje sodnih usmrtitev dovolili še metodo usmrtitve s strelskim vodom. Predstavniki so metodo potrdili s 66 glasovi proti 43.

Južna Karolina je tako postala četrta ameriška zvezna država, kjer je streljanje legitimna metoda izvrševanja smrtne kazni. Ta je dovoljena še v Utahu, Mississippiju in Oklahomi. Ukrep naj bi pospešil izvajanje smrtnih kazni, ki so na čakanju od leta 2011. Na usmrtitev tam trenutno čaka 37 zapornikov.

Smrtna kazen je sicer legalna v 27 ameriških zveznih državah, še v treh je predvidena v ustavi, a je z uredbo guvernerja zadržana. Smrtna kazen je legalna tudi na federalni ravni in v Ameriški vojski. Na federalni ravni so bile usmrtitve na čakanju zadnjih 17 let, vendar jih je lani nekdanji predsednik Donald Trump znova pognal. V samo enem letu je bilo tako v federalnih zaporih usmrčenih 17 zapornikov. Trumpov naslednik Joe Biden je kot eno izmed predvolilnih obljub navedel konec smrtne kazni na federalni ravni. Korakov v tej smeri doslej še ni storil. Izmed zapornikov, ki čakajo na usmrtitev v federalnih zaporih je sicer 40 odstotkov afro-američanov, ki drugače predstavljajo le 13-odstotni delež vsega ameriškega prebivalstva.