Otok Jersey v rokavskem prelivu se sooča z nenavadno grožnjo. Grozi mu namreč, da mu bodo odklopili dobavo elektrike. Otok, ki si ga neposredno lasti britanska Krona je namreč za svojo energijo odvisen od Francije, saj leži v neposredni bližini francoske obale, zdaj pa se je znašel v sporu s francoskimi oblasti zaradi pravic za ribarjenje v njegovih vodah.

Otok, ki sicer služi kot davčna oaza, je pretekli teden francoskim ribičem odobril 41 dovoljenj za ribarjenje v njegovih vodah, a ta niso po godu francoskim oblastem, saj omejujejo kako daleč lahko plujejo njihove ladje in na kakšni globini lahko lovijo. Britanska vlada namreč meni, da je dostop do voda Jerseya v njihovi domeni, spor med britanskimi in francoskimi oblastmi o pravicah ribarjenja v Rokavsakem prelivu, ki se vleče že desetletja, pa se je po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije zaostril.

Francoska ministrica za pomorstvo Annick Girardin je na omejitve, ki jih britanska vlada postavlja francoskim ribičem, odgovorila, da so te zanje nesprejemljive. Francija “se bo poslužila povračilnih ukrepov, če bo to potrebno,” je dejala pred kratkim. Na vprašanje, ali bi lahko otoku prekinili dobavo elektrike, pa je odgovorila, da bi ji sicer “bilo žal, če bi do tega prišlo,” a da ta opcija ostaja na mizi.

Združeno kraljestvo in Francija se zaradi razmejitev voda po brexitu že več mesecev spopadata glede dostopa do ribolovnih voda. Francoski minister za Evropo Clément Beaune je Združeno kraljestvo pred časom celo obtožil, da blokira dostop francoskih plovil, in dejal, da bi se Evropska unija nato lahko odzvala z blokado dostopa do notranjega trga in finančnih storitev Unije.