Dolgi pohod 5B

Deli kitajske rakete nenadzorovano padajo proti Zemlji

R.T.
5. 5. 2021, 11.06
Posodobljeno: 5. 5. 2021, 11.10
Deli članek:

V Zemljino atmosfero bo vstopil 20-tonski glavni del rakete.

Profimedia
Dolgi pohod 5B

Ameriška vojska sledi ostankom kitajske rakete, kateri kosi z veliko hitrostjo padajo nazaj na Zemljo. Raketa Dolgi pohod 5B je pretekli teden v vesolje ponesla glavni modul bodoče kitajske vesoljske postaje.

V ameriškem Pentagonu bodo poti rakete sledili, ko bo ponovno vstopila v atmosfero. Kje točno bo končala, ne bo znano še nekaj dni, naj bi pa to vedeli v soboto. Novinar spletnega portala o vesolju Space News Andrew Jones je medtem zapisal, da je najbolj verjetno, da bo glavni del padel v enega od oceanov, ki pokrivajo 70 odstotkov površja Zemlje. "Možnosti, da posameznika zadenejo vesoljski odpadki, so izredno majhne. Ocenjene so na ena proti več tisoč milijard," ga navaja STA.

Kitajska je pretekli teden na tej raketi v vesolje uspešno izstrelila glavni modul za svojo bodočo vesoljsko postajo Tiangong (Nebeška palača), ki bo predvidoma končana prihodnje leto.

Jonathan McDowell s centra za astrofiziko v ameriškem Cambridgeu je povedal, da vstop glavnega dela raketa, ki Zemljo obkroži vsakih 90 minut, v najslabšem primeru kot nesreča manjšega letala, a raztegnjena na več sto kilometrov. McDowell je bil kritičen do Kitajske, ker je izdelala raketo, ki ne izpolnjuje današnjih standardov. Druge države zagotovijo, da večina njihovih raket ne ostane v orbiti, ampak jim nastavijo pot, da padejo v morje. Glavni del Dolgega pohoda pa ostane v orbiti in vstopi nazaj v Zemljino atmosfero na naključnem mestu, poroča STA.

Številni ameriški mediji slikajo črno sliko, denimo Forbes in CNN, ter svarijo pred "pobezljano kitajsko raketo", pa McDowell opozarja, da ne gre za konec sveta. "Mislim, da so previdnostni ukrepi odveč. Tveganje, da bi nastala materialna škoda ali da bi bil kdo zadet, je dokaj majhno – ne zanemarljivo, saj bi se lahko zgodilo –, a vseeno majhno. Zaradi tega zato ne bi izgubljal spanja," je dejal.