Demokrat

Na jugu Indije bo zavladal Stalin

C.E.
2. 5. 2021, 15.13
Posodobljeno: 2. 5. 2021, 20.12
Deli članek:

V indijski zvezni deželi Tamil Nadu na volitvah v deželni parlament najbolje kaže prekaljenemu politiku M.K. Stalinu.

Reuters
M.K. Stalin (desno) in njegov pokojni oče M. Karunanidhi, ki je umrl avgusta 2018.

Prebivalstvo je svoj glas oddalo že 6. aprila, danes pa je potekalo štetje. Po več kot 90 odstotkih preštetih glasov v tej 72 milijonski zvezni državi z glavnim mestom Čenaj najbolj kaže stranki Dravidske napredne zveze (Dravida Munnetra Kazhagam – DMK), ki jo vodi 68-letni karizmatični Muthuvel Karunanidhi Stalin.

M.K. Stalin, kot ga imenujejo v Indiji, je v svojem ožjem strankarskem krogu že diskretno slavil zmago in sprejemal čestitke v teh težkih dneh, ko v Indiji kosi epidemija koronavirusa. Med drugim mu je čestital tudi indijski premier Narendra Modi. Indijski Stalin je sicer zaprisežen demokrat, stranka DMK, ki je v Indiji tretja največja stranka, trenutno pa v opoziciji, pa se vsaj na papirju zavzema za socialdemokratske vrednote in socialno pravičnost.

M.K. Stalin se je rodil štiri dni pred smrtjo sovjetskega diktatorja Josifa Stalina. Ime mu je povsem zavestno izbral oče M. Karunanidhi, tudi pomemben politik in nekdanji predsednik stranke DMK. Leta 2019 je Stalin v intervjuju za Times of India razložil, v kakšno zagato ga je že spravilo ime. Ko je leta 1989 prispel v Rusijo in je na letališču povedal svoje ime, so strmeli vanj, nato pa podrobno preverjali njegove dokumente in mu zastavljali kopico, predenj so ga spustil dalje.