Sprememba

Za ščepec olajšan vstop na Hrvaško

C.E./STA
30. 4. 2021, 13.12
Posodobljeno: 30. 4. 2021, 13.12
Deli članek:

S petkom bodo za vstop na Hrvaško stopili v veljavo nekoliko nekoliko omiljeni ukrepi.

Profimedia
Fotografija je arhivska

Čeprav so epidemiološke razmere v državi nekoliko boljše, ne bo sproščanja ukrepov, je izjavil hrvaški notranji minister Davor Božinović na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite. Od polnoči do 15. maja bodo tako podaljšali večino protikoronskih ukrepov, ki zadevajo število ljudi v zaprtih in javnih prostorih, obratovanje trgovin, javni prevoz in vstop v državo.

Manjše spremembe se nanašajo le na prehod državne meje, saj potnikom, ki z negativnim antigenskim testom prihajajo na Hrvaško iz držav članic Evropske unije ali z območja schengna, ne bo več treba ponoviti antigenskega testa, če bodo ostali na Hrvaškem dlje kot deset dni. Ali se bodo znova testirali, bo odvisno od držav, v katere se bodo vrnili.

Božinović je dodal, da potniki, ki so preboleli covid-19 ter so se cepili z enim odmerkom cepiva, ne potrebujejo več negativnega testa pri vstopu na Hrvaško. Še naprej omogočajo vstop v državo brez omejitev vsem, ki so se pred najmanj 14 dnevi drugič cepili proti covidu-19 s katerim koli cepivom. Na Hrvaško je še naprej mogoče vstopiti tudi z negativnim hitrim ali PCR testom.

Med drugim so omilili tudi nekatere ukrepe v posameznih županijah. Tako bodo na območjih Splita in Dubrovnika terase gostinskih lokalov lahko obratovale do 22. ure in ne do 20. ure kot doslej.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 9282 opravljenih testih zabeležili 2007 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je še 41 covidnih bolnikov, je povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak