Digitalni zeleni certifikat

Covidni potni listi za Slovence na voljo še pred poletjem?

Luka Tetičkovič
28. 4. 2021, 18.00
Deli članek:

Evropski parlament danes glasuje o digitalnem zelenem certifikatu, ki ga je predlagala Evropska komisija. Gre za covidni potni list, ki bo potrjeval, da je bil nosilec cepljen proti covidu-19 oziroma je prejel negativen rezultat testa ali je prebolevnik.

Profimedia
EU uvaja zeleno digitalno potrdilo. Prišlo bo v obliki QR kode in bo v veljavi le v času razglašene epidemije.

Potrdilo bo prišlo v obliki QR-kode in ga bo mogoče pokazati digitalno, denimo na mobilnem telefonu, ali ga natisniti na papir. Brezplačno bo in veljavno v vseh državah Evropske unije, če bodo dogovori uspešni, pa tudi na svetovni ravni.

Zanje bodo pristojne nacionalne oblasti, lahko pa ga bodo izdajali bolnišnice, testni centri in ostale pristojne zdravstvene ustanove. V praksi bo nadomestilo zdajšnja potrdila, ki so potrjevala opravljeni test, opravljeno cepljenje oziroma da je nosilec prebolevnik. Status prebolevnika pri tem začne veljati 11. dan po opravljenem pozitivnem testu, traja pa do šest mesecev.

Evropska komisija (EK) želi s tem sprostiti omejitve gibanja, ki so veljale med epidemijo novega koronavirusa, in zagotoviti, da bodo sprostitve koordinirane. Če bo katera članica od nosilcev potrdil kljub temu zahtevala karanteno ali testiranje na kraju dejavnosti, bo morala glede tega opozoriti EK in ostale članice in pred njimi utemeljiti svojo odločitev.

Certifikat bo vse zdravstvene podatke o nosilcu vseboval v podatkovni bazi države članice, v kateri je bil izdan. Na njem bodo le ključne informacije, kot so ime, datum rojstva, datum izdaje, podatki o cepivu in testu ter potrdilo o prebolevanju in unikaten identifikator. Država članica, ki bo certifikat preverjala, teh podatkov ne bo smela hraniti in obdelovati.

Veljaven za vsa avtorizirana cepiva

Certifikat bo veljaven za vsa cepiva, ki so avtorizirana za uporabo v Evropski uniji. Posamezne članice se bodo lahko odločile, ali bodo za obiskovalce veljavnost razširile tudi na ostala cepiva. Kitajska in ruska cepiva trenutno nimajo avtorizacije EU, če ste cepljeni s katerim od teh, boste morali preveriti, ali je država, v katero potujete, katero od teh cepiv označila za sprejemljivo.

Le do konca epidemije

EK načrtuje, da se bo do poletja vzpostavila digitalna infrastruktura, ki bo omogočala overjanje zelenih potrdil, in da bodo vse članice uvedle potrebne spremembe za dostop do svojih podatkovnih baz. Trenutno še potekajo pogajanja s Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO), da bi ti certifikati veljali tudi drugje po svetu. EK pri tem zagotavlja, da bodo digitalna zelena potrdila veljavna, dokler SZO ne razglasi konca mednarodne zdravstvene krize.

Bo možno prehajanje z enim cepljenjem?

Iz sporočil za javnost EK ni razvidno, ali bo potrdilo veljalo samo za ljudi, ki so prejeli dva odmerka cepiva, ali tudi za tiste, ki so prejeli le enega. Hrvaška je denimo napovedala, da bo za prehod meje brez karantene zahtevala potrdilo o dveh odmerkih cepiva. Na Hrvaškem sicer posebne omejitve napovedujejo tudi za prebolevnike; ti se bodo morali dodatno testirati, a te napovedi veljajo za čas, ko digitalno zeleno potrdilo še ne bo v veljavi. Glede tega tudi na ministrstvu za zdravje niso prepričani, pojasnili so, da je zakonodaja na ravni EU še v sprejemanju.

Dopust za starejše in prebolevnike

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo v državi z enim odmerkom cepljenih 410 tisoč ljudi, z dvema pa 175 tisoč. Skupno gre torej za dobro četrtino prebivalstva, pri čemer je bila cepljena predvsem starejša populacija.

Ob slovenskem cepilnem fiasku bodo letni dopust na tujem lahko uživali predvsem starejši in ljudje, ki so covid-19 že preboleli. Čeprav minister za zdravje Janez Poklukar zagotavlja, da se cepljenje intenzivira in da v Slovenijo prihajajo večje količine cepiva, bodo očitno kaznovani prav tisti, ki so se med karanteno držali ukrepov in za novim koronavirusom niso zboleli.