grožnje in nasilje

Ameriški diplomati zapuščajo Afganistan, še pred umikom vojakov

B.K.
28. 4. 2021, 12.20
Posodobljeno: 28. 4. 2021, 12.23
Deli članek:

Po dveh desetletjih vojne v Afganistanu bodo ameriški vojaki to državo zapustili. Že pred njimi se poslavljajo diplomati, ameriška ambasada v Kabulu pa bo, kljub povečanju števila groženj, ki jih dobivajo diplomati, tam ostala.

Reuters
Ameriški helikopter Black Hawk v Afganistanu.

Ameriški vojaki bodo prej kot v petih mesecih dokončno zapustili Afganistan. Odločitev je nedavno sprejel ameriški predsednik Joe Biden, z umikom pa je začel že njegov predhodnik Donald Trump. Po Bidnovi odločitvi so začeli diplomati in drugo ameriško civilno osebje, nameščeno v Afganistanu, prejemati večje število groženj, povečalo se je tudi nasilje, je sporočil tamkajšnji ameriški ambasador Ross Wilson. Zaradi tega so se ameriške oblasti odločile, da diplomate iz Afganistana umaknejo takoj, še preden bodo z umikom začeli vojaki.

Kljub temu ZDA iz države ne bodo umaknile celotne diplomatske službe. V Kabulu bo namreč ostala ameriška ambasada, a bo število diplomatov, ki bodo tam v službi, bistveno manjše kot danes. Po navedbah Wilsona bod ambasada še vedno nudila vse storitve, ki jih je doslej, diplomatska podpora afganistanski vladi pa naj bi ostala "vzdržna, robustna in učinkovita."

Reuters
V dolgoletni vojni v Afganistanu je padlo kot 60.000 domačih policistov in vojakov, ameriški poveljniki in politiki pa so vseskozi govorili o vztrajnem napredku.

Vodilni ameriški general v Afganistanu Austin Miller je sicer konec tedna napovedal, da so se vojaki začeli pripravljati na napovedan umik. Izvajajo še zaključne operacije, ki naj bi afganistanski vojski omogočile, da bodo lahko nase nemoteno prevzele varnostne naloge, ki jih zdaj opravljajo ameriški vojaki, trdi Miller.

V Afganistanu je še vedno nameščenih 2.500 ameriških vojakov. Če bo umik potekal v skladu z Bidnovo napovedjo, bodo zadnje od tam umaknili 11. septembra letos, na 20. obletnico terorističnega napada na Svetovni trgovinski center v New Yorku.