dragon

Štirje astronavti na ISS poleteli z raketo podjetja SpaceX

B.K./STA
23. 4. 2021, 16.00
Posodobljeno: 23. 4. 2021, 16.04
Deli članek:

Gre za že tretjo izstrelitev rakete Dragon proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

Profimedia
Raketa Falcon s katero so v vesolje izstrelili štiri astronavte.

Zasebno podjetje SpaceX je danes iz Cape Canaverala na Floridi uspešno opravilo že svojo tretjo izstrelitev rakete falcon proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Gre za drugo izstrelitev štiričlanske posadke, ki bo ISS dosegla predvidoma v soboto, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sprva so načrtovali izstrelitev v četrtek, a so jo zaradi slabega vremena preložili na danes zgodaj zjutraj po lokalnem času. Proti Mednarodni vesoljski postaji so poleteli Američana Shane Kimbrough in Megan McArthur, Japonec Akihiko Hošide in Francoz Thomas Pesquet.

Pesquet je prvi astronavt Evropske vesoljske agencije, ki je proti ISS poletel na krovu kapsule dragon. Posadka bo na ISS ostala pol leta in medtem opravila okoli sto eksperimentov.

SpaceX, ki ga je ustanovil Elon Musk, je prvič demonstracijsko izstrelil raketo s človeško posadko proti ISS lani maja. Prvi uradni polet s štirimi astronavti je bil lani novembra. Ti astronavti se bodo nazaj na Zemljo vrnili predvidoma konec meseca. Testni polet pred 11 meseci je bil prvi po skoraj devetletnem premoru, ko so astronavti v vesolje poleteli iz ZDA in prvi, da jih je v orbito spravilo zasebno podjetje.