Drugi val covida-19

FOTO: V krematorijih ni več prostora, trupla množično sežigajo kar na prostem

S.R.
23. 4. 2021, 08.31
Posodobljeno: 23. 4. 2021, 09.23
Deli članek:

V indijski prestolnici, kjer v zadnjem obdobju beležijo poplavo smrtnih primerov, povezanih s trenutno najbolj znano boleznijo na svetu, so začeli z množičnim upepeljevanjem trupel.

Reuters
Zasilni krematorij v Delhiju.

V Indiji, kjer se trenutno soočajo s silovitim drugim valom pandemije virusa sars-cov-2, so včeraj zabeležili rekordno število novih primerov okužbe, kar 314.835. Njihov zdravstveni sistem je na robu zloma, v bolnišnicah se srečujejo s pomanjkanjem kisika, dnevno število novih primerov okužbe pa še vedno skokovito raste. Tako so po poročanju britanskega Guardiana bolnišnice v Delhiju danes ponoči sporočile, da so jim pošle zaloge kisika, imeli naj bi ga dovolj le še za nekaj ur. Iz ene od bolnišnic so poročali o težavah z delovanjem ventilatorjev in dodali, da potrebujejo nujno pomoč države, sicer bodo ogrožena življenja dodatnih 60 bolnikov na enoti za intenzivno nego. Nekaj ur pozneje naj bi jim kisik tudi dostavili, a kisika primanjkuje tudi v drugih bolnišnicah, pri čemer se zvezne države med seboj obtožujejo, da nekatere oblasti iz strahu, da bi zaloge pošle tudi v njihovih bolnišnicah, preprečujejo prevoz kisika na območja, ki ga trenutno najbolj potrebujejo.

Reuters
Zasilni krematorij v Delhiju.

Samo v Delhiju je zaradi covida ali z njim v zadnjih 24 urah umrlo 306 oseb. Ker so jim kapacitete pošle tudi v krematorijih, so potrebne zasilne rešitve v obliki množičnih pokopov in sežigov.

Kot je za tiskovno agencijo Reuters pojasnil domačin v indijski prestolnici Nitish Kumar, je moral truplo svoje mame, sicer zdravstvene delavke, za katero po okužbi in posledični bolezni v bolnišnici niso našli proste postelje, skoraj dva dni hraniti doma, medtem ko je po mestnih krematorijih spraševal, ali imajo še kaj prostora. »Hodil sem od vrat do vrat, a v vsakem krematoriju so imeli nek razlog […] v enem so mi pojasnili, da jim je zmanjkalo lesa,« je pojasnil ob grmadi, iz katere se je kadilo. Ob njem je gorela njegova mama, ki jo je končno sežgal v začasnem krematoriju na prostem, kjer zdaj potekajo množični sežigi. Zasilno sežigalnico so postavili kar na parkirišču ob zgradbi siceršnjega krematorija. Samo včeraj popoldne so tam upepelili 60 trupel, pri čemer jih je 15 še vedno čakalo na vrsto.

Reuters
Zasilni krematorij v Delhiju.

»Čemu podobnemu ni bil priča še nihče v Delhiju. Upepeljujejo otroke, stare 5, 15, 25 let. Upepeljujejo mladoporočence. Težko je to gledati,« je po poročanju Reutersa v solzah opisal Jitender Singh Shunty, ustanovitelj neprofitne organizacije, ki se ukvarja s pokopavanjem in upepeljevanjem trupel neznancev oziroma tistih, ki jih ne prevzamejo svojci. Pojasnil je, da so na vrhuncu prvega vala povprečno upepelili deset trupel na dan, rekordno število je bilo 18. Samo ta torek so na enem mestu upepelili 78 trupel.

Reuters
Zasilni krematorij v Delhiju.